2024. április 24., szerda
ATLÉTIKA-VB, DOHA

Tizenhét magyar, három szerb résztvevő

Szeptember 27. és október 6. között 209 ország sportolóinak részvételével Doha ad otthont az idei atlétika-világbajnokságnak. A magyar csapat teljes létszámmal, 17 sportolóval utazik a megmérettetésre – közülük tizennégyen teljesítették a szintet, míg hárman szabadkártyásként tarthatnak a válogatottal. A gárdából kiemelkedik Márton Anita, aki sérülését követően eddig nem volt igazán formában, de a vb-re talán sikerül belendülnie.

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikaszövetség elnöke célkitűzésként azt fogalmazta meg, hogy „minden versenyző legyen elégedett azzal a teljesítménnyel, amit a vb-n nyújt”.
A magyar vb-csapat, férfiak: Szűcs Valdó (110 m gát) Halász Bence és Pars Krisztián (kalapácsvetés), Helebrandt Máté és Venyercsán Bence (50 km gyaloglás), Rivasz-Tóth Norbert (gerelyhajítás), Huszák János (diszkoszvetés). Nők: Kerekes Gréta és Kozák Luca (100 m gát), Farkas Petra és Nguyen Anasztázia (távolugrás), Márton Anita (súlylökés), Gyurátz Réka (kalapács), Krizsán Xénia (hétpróba), Wagner-Gyürkés Viktória (3000 m akadályfutás), Madarász Viktória (20 km gyaloglás), Szilágyi Réka (gerelyhajítás).

A magyarokkal ellentétben a szerb csapat kis létszámmal, mindössze három versenyzővel vesz részt a viadalon, Dragana Tomašević diszkoszvető, valamint Asmir Kolašinac és Armin Sinančević súlylökők képviselik majd az ország színeit. A válogatott a „nagyágyúját”, Ivana Španovićot is itthon hagyja, aki képtelen kilábalni szerencsétlen sorozatából. A tavalyi fedett pályás vb aranyérmesének előbb a talpa, majd a combhajlítója sérült meg, így már szeptember elején véglegessé vált, hogy kénytelen kihagyni a dohai viadalt. Az ő távolmaradásával szinte biztossá vált, hogy Szerbia komolyabb „haditett” nélkül zárja majd a vb-t.

Ezúttal is az oroszok nélkül

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) a héten jelentette be, hogy 2017-hez hasonlóan az orosz atléták idén sem indulhatnak a világbajnokságon, viszont azok a versenyzők, akiknek korábban nem volt doppingesetük, a szövetség külön engedélyével semleges színekben részt vehetnek a seregszemlén.
Az oroszokkal kapcsolatos bejelentés óta több kétes ügy is nyilvánosságra került. A héten derült ki, hogy a doppingellenes szabályok megsértése miatt nem indulhat 5000 méteren a kenyaiak két legjobb futója, Michael Kibet és Daniel Simiyu, ráadásul a napokban felfüggesztették a riói olimpián aranyérmes tádzsik kalapácsvetőt, Dilshod Nazarovot is...