2024. március 28., csütörtök

Értékeinket megőrizzük, ha fogyatkozunk is

A hétvégén Herczeg Ferenc író munkásságára emlékeztek szülővárosában

Irodalmi versennyel, könyvbemutatóval, szentmisével emlékeztek meg szombaton Versecen Herczeg Ferenc íróról. Az emléknap kapcsán a helyszínen adott nyilatkozatában Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke közölte, tovább kell vinni, meg kell örökíteni a Herczeg Ferencre való emlékezést, mert az író a két háború között is kellőképpen képviselte a közösség érdekeit.

– Abban segít az emlékezés, hogy meg tudjuk győzni az itt élő magyarságot, fogyatkozásban is érdemes kitartani, megőrizni azokat az értékeket, amelyeket a múltban megteremtettek a közösség tagjai, ahogyan meg kell őrizni a többi ezen a vidéken élő nemzetiség kulturális hagyatékát, értékeit is – fogalmazott Hajnal.

A helyi Petőfi Sándor Kultúrkör 1997 óta szervezi meg a Herczeg Ferenc Emléknapot a város szülöttjének tiszteletére. Krizbai Hajnalka, az Emléktanács elnöke arról beszélt, az idei rendezvények megszervezésekor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a fiatalabb generációkat minél inkább bevonják a munkába. Mint mondta, a cél az, hogy a diákok megismerjék az író munkásságát, műveit, ráadásul úgy, hogy közben Verseccel és egymással is ismerkednek, a tanulás így szórakozást is jelent egyszerre, alkalmat ad a társalgásra, barátkozásra is. A modern technológia eszközeit, az interneten elérhető tudástárat is felhasználják a gyerekek, tehát számukra nem idegen a tanulás sem. Az irodalmi megmérettetésre a környékbeli településekről is érkeztek diákok.

A könyvbemutatón az augusztus végén Herceg János Irodalmi Díjat nyert Jódal Rózsa legújabb, Az éjszaka megérintése című novelláskötetét mutatták be a publikumnak, melyet a Forum Könyvkiadó jelentetett meg.

Az emléknapon ott voltak a testvértelepüléseknek, a magyarországi Helvéciának és a felvidéki Zéténynek a képviselői is.