2024. április 18., csütörtök

Soha nem látott óriástökök Temerinben

Csütörtökön megtartották Temerinben a XXI. Dél-bácskai Tökfesztivált. A megboldogult dr. Berényi János professzor ötlete alapján 21 éve indult verseny a látogatottság és a versenytökök nagyságát illetően most csúcsosodott. Soha ilyen nagy tököket nem hoztak még Temerinbe, mint most. A verseny már második éve nemzetközivé minősült. Az idei versenyre már elhozták minden idők legnagyobb, és az idén Magyarországon termelt óriástököt, amelynek súlya 374,5 kiló.

A fesztivált Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes nyitotta meg (Góbor Béla felvétele)

A fesztivált Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes nyitotta meg (Góbor Béla felvétele)

A fesztivált Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági, víz- és erdőgazdálkodási titkárhelyettes nyitotta meg. Mint mondta, örömmel tett eleget a szervező Kertbarátkör felkérésének, akik évről évre csütörtökre, a hetipiac napjára teszik a rendezvényt. Így érték el, hogy a találkozó egyre tömegesebb legyen és az egész közösség javára váljon. A tartományi mezőgazdasági titkárság évről évre támogatja a hagyományőrző rendezvényeket, igyekszik minden évben növelni azt a keretösszeget, amelyből az egyesületeket támogatni tudják.

– Tavaly is támogattuk a tökfesztivált, mert tudjuk, hogy mekkora a jelentősége. Szerintünk ez a rendezvény nagyon fontos a közösség és a mezőgazdasági termelők, különösen a töktermelők számára, akik ilyen módon kívánják megmérettetni magukat. A szervezők elmondása szerint évről évre a temerini gazdák által termelt tökök mindig jól vizsgáztak az országos megmérettetésen – mondta Ótott Róbert.

A rendezvényt megtisztelte részvételével és a látogatókat üdvözölte Pásztor Róbert, a községi képviselő-testület elnöke és ft. Szungyi László főesperes.

Fotó: Góbor Béla

Fotó: Góbor Béla

A Kertbarátkör a rendezvényt azért hívta létre, hogy a környezetünkben élők körében népszerűsítse a kertészkedés örömét, és hogy a nagyközönség előtt is bemutassák a természet adta lehetőségeket, és szemléltessék milyen méretes termények nevelhetők akár egy maréknyi tökmagból is. A sokéves hagyományhoz híven a szervezők az idén is tartalmas programmal készültek a jeles eseményre. A látogatóknak alkalmuk volt megtekinteni az óriásira nőtt és hosszú kolbász tököket, a tökből készült kompozíciókat, és a különféle kézműves termékeket. Mindezek mellett megkóstolhatták a tökből készült hagyományos ételeket is.

A tökfesztivál valójában már két nappal korábban megkezdődött. Az iskolások számára meghirdetett pályázatra beérkezett munkákból összeállított kiállítás a Művelődési Központ kiállítótermében tekinthető meg, tegnap délután pedig ugyancsak az iskolás diákok részvételével tökfaragó versenyt tartottak. A csütörtöki nap folyamán a Május 1. utcában felállított színpadon az események sodrában művelődési műsor és az óriástökök mérése zajlott, majd az eredményhirdetés.

Az óriástökök versenyében a Magyarországról hozott tökök diadalmaskodtak. 1. Keszler László (Gárdony) 374,5 kg, 2. Kavecz Attila (Iszkaszentgyörgy) 272 kg, 3. Horváth Balázs (Rácalmás) 193 kg.

A hosszú kolbásztökök versenyében egyértelműen a temeriniek diadalmaskodtak. 1. Varga István 268 cm, 2. Kiss Zoltán 262 cm, 3. Barna Gáspár 253 cm, éppúgy mint a csak helyi megmérettetésben szereplő fehér sütőtökök versenyében is. 1. Zarnócki Józef 32,3 kg, 2. Kiss Zoltán 21,9 kg, 3. Ballai Béla 17,90 kg.

Az óriástökök és a kolbásztökök versenyének győztesei részt vesznek a hétvégén Nagykikindán sorra kerülő, országos tökversenyen.