2024. április 20., szombat

Kiadóink büszkeségei

Szombaton zárul a Kanizsai Írótábor – Várady Tiboré a Vándorkulacs
Puskás Károly fotója

Puskás Károly fotója

Péntek délután bemutatkoztak könyvkiadóink közül az Életjel, a Forum és a zEtna képviselői, magukkal hozva a legfrissebb kiadványaikat, illetve azokat, melyekre nagyon büszkék.

Az Életjel képviseletében Beszédes Valéria látogatott Magyarkanizsára pénteken, és elmondta, hogy Gulyás József könyve került ki tőlük nem régiben, illetve Bencze Erika tanulmánykötete. A felolvasást Sziráczky Katalinnak köszönhette a hallgatóság.

A Forum fiatal íróit Virág Gábor mutatta be, aki elmondta, megjelent egy impozáns könyvük A vajdasági római katolikus templomokról de emellett öt elsőkötetes szerzővel is büszkélkedhetnek. A bemutatón jelen volt Böndör Pál, aki felolvasott saját könyvéből, továbbá Antalovics Péter, Benedek Miklós és Patócs László is.

A zEtnától Beszédes István igazgató fejtette ki, hogy idén öt kötet jelent meg a gondozásukban, melyből kettő a próza műfajában íródott, kettő pedig verseket tartalmaz. Sinkovics Pétert, aki fel is olvasott a sajátjából, Szögi Csaba és Beszédes faggatták, míg a labdát visszadobva Döme Szabolcs kérdezősködött a vajdasági vulkanológustól, ahogy tréfásan Beszédest nevezte.

A kiadók bemutatkozása után Losoncz-Kelemen Emese Várady Tiborral beszélgetett az új könyve kapcsán. A Mi történt Écskán című kötetről megtudhattuk, hogy a trilógia harmadik része, ám ez a korábbiaktól eltérően egy családregény, ami szövevényes szálakat göngyölít fel. A regény gerincét a grófi család pereskedése adja, de elmesél benne kisebb pereket is, ami, mint ahogy az lenni szokott az apró betűs részekkel, talán még jobban kirajzolja a kor emberének életét, például, hogy becsületsértésért micsoda pert lehetett valaki nyakába akasztani.

A tízéves Híd kör kapcsán is beszélgettek Antalovics Péter és Berényi Emőke részvételével, mielőtt bemutatkozott volna az írótábor díszvendége, Hász Róbert, akivel Patócs László beszélgetett az este folyamán, melyről hétfői lapszámunkban számolunk be.

A pénteki napon átadták a Vándorkulacs díjat is, melyet idén Várady Tibor érdemelt ki és vihetett haza a hatvanhetedik kanizsai írótáborból, mely szombaton zárul Dudás Károly A nagy merénylő című regényéről való beszélgetéssel.