2024. április 25., csütörtök

Szilvában az egészség

Harmadszor tartottak nemzetközi szilva- és pálinkafesztivált Tiszaszentmiklóson

Szombaton Tiszaszentmiklóson a Piros Tulipán Magyar Hagyományőrző és Környezetvédő Egyesület szervezésében rendezték meg a III. Nemzetközi Szilva- és Pálinkafesztivált, amelyet Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes nyitott meg.

A helyiek szilvából készült süteményekkel is készültek a rendezvényre (Gergely József felvétele)

A helyiek szilvából készült süteményekkel is készültek a rendezvényre (Gergely József felvétele)

A gazdag és látványos program a fellépők és vendégek fiákeres felvonulásával kezdődött. Törtei János, a községi tanács tagja elmondta, hogy a falujukban nincs olyan háztartás, amelynek udvarán, kertjében vagy a széles utcán, a ház előtt ne lenne szilvafa. Ezért tartják fontosnak a faluban a szilvát, amit a mindennapi étkezésben, a szilvás gombóctól a szilvaszörpig, nem beszélve a szilvapálinkáról és a szilvalekvárról, használnak, fogyasztanak. A szilva rendkívül egészséges gyümölcs, az ember napi vasszükségletének a pótlására elegendő elfogyasztani négy-öt szilvát.

A többnemzetiségű Tiszaszentmiklós sajátos jellegét, lakosságának összetételét tükrözte a fesztiváli program is. A színes művelődési műsorban felléptek a helybeli magyar, szerb és lengyel műkedvelők, művelődési egyesületek csoportjai. A fesztivál részvevőinek és vendégeinek a szorgos falusi asszonyok lángossal és szilvalekváros fánkkal kedveskedtek. Bemutatták a hagyományos lekvár- és pálinkafőzést is. A fesztiválnak versenyjellege is volt, a helybeliek több tucat szilvalekvár- és közel félszáz szilvapálinka-mintát adtak át szakmai értékelésre, és szilvából készült süteményekkel neveztek be.

Fotó: Gergely József

Fotó: Gergely József

A szilva- és pálinkafesztiválon jelen volt Juhász Attila, a mezőgazdasági minisztérium államtitkára, Gyömbér Stana, Csóka jelenlegi és Balázs Ferenc, Csóka volt polgármestere, Oláj Tibor, a csókai és Ujhelyi Nándor, a törökkanizsai községi képviselő-testület elnöke is.