2024. április 25., csütörtök

Történelmi landolás Csenejen

Kedden délelőtt fél tízkor szállt le az első, külföldről érkező repülőgép a cseneji repülőtéren, és ezzel hivatalosan is beindult a nemzetközi utasforgalom. Nemrég elkészültek a vámhivatal irodái is, berendezték őket, és felszerelték számítógépekkel, így elhárult az utolsó akadálya is annak, hogy beüzemeljen az Újvidék melletti reptér.

Leszállt az első, külföldről érkező repülőgép a cseneji repülőtérre (Ótos András felvétele)

Leszállt az első, külföldről érkező repülőgép a cseneji repülőtérre (Ótos András felvétele)

Klaus Herpel, a Mamminger Konserven vállalat vezetője kedden délelőtt egy bérelt Cessna 340 típusú repülőgéppel érkezett Csenejre. A zöldségek feldolgozásával foglalkozó németországi vállalat nemrég nyitott gyárat Boldogasszonyfalván (Gospođinci), emiatt érkezett a vállalat vezetője Vajdaságba. Herpel elmondta, nagy jelentősége van a cseneji reptérnek, örömmel vették tudomásul, hogy végre gond nélkül engedélyt kaptak a landoláshoz, ez sokat jelent a vállalat működése szempontjából is.

– Személygépkocsival 10 órás utat kell megtenni a boldogasszonyfalvi gyárig, ha pedig egy müncheni géppel jövünk, akkor is kétórás az út Belgrádig, azután még Belgrádból el kell jutni Boldogasszonyfalváig, gyakorlatilag az egész napot utazással töltjük. A cseneji reptér működésének köszönhetően két óra alatt itt vagyunk, átugrunk Boldogasszonyfalvára, lebonyolítjuk a tanácskozást, és fél háromkor délután már indulunk is vissza. Így, amikor visszaérünk Németországba, még mindig marad időnk bizonyos feladatok elvégzésére. A jövőben szeretnénk maximálisan kihasználni a cseneji reptér adottságait – jelentette be szándékát a német cégvezető.

Klaus Herpel, a Mamminger Konserven vállalat vezetője bejelentette, hogy ha minden működik, akkor csak ezt a repülőteret használják majd a jövőben üzleti útjaikhoz. – Ma egy bérelt repülőgéppel jöttünk ide, de az elkövetkező időszakban legvalószínűbb vásárolunk majd egy hasonló légi járművet, mert számunkra megéri, ha számítani tudunk a cseneji reptér folyamatos működésére. Természetesen, először szerettük volna kipróbálni a repteret, hogy képes-e leszállni a gép, működik-e a vámhivatal stb. – magyarázta Herpel.

Dragoljub Samardžić, a cseneji repülőtéren székelő Aeroklub Novi Sad elnöke elmondta, hogy 30 éve működtetik ezt a légikikötőt, és most végre elérkezett ez a sokak által várt pillanat – megérkezett az első nemzetközi, utasokat szállító repülőgép.

– A jelenlévők láthatták, hogy minden rendben zajlott, az utasokat a határrendészet és a vámhivatal is készen várta. Az ügyintézést 10 perc alatt elvégezték, és aztán máris továbbindulhattak dolgukra. Ez egy örvendetes pillanat az Aeroklub Novi Sad és Újvidék számára, de hasonlóan jó hír az üzletembereknek, sportolóknak vagy a turistáknak is, mert sokkal rövidebb idő alatt bonyolíthatják le az utazást. A mai landolás után már további 4-5 érkezésre van igény, rengeteg üzletember várt erre a pillanatra, nem beszélve azokról az újvidéki, nagyszabású rendezvényekről (EXIT, vásárok stb.), amelyekre tízezrek érkeznek a tartományi székvárosba. Biztosan szívesen kihasználják majd ezt a lehetőséget – mondta Samardžić.

Nyitókép: Leszállt az első, külföldről érkező repülőgép a cseneji repülőtérre (Ótos András felvétele)