2024. május 10., péntek

Osztják a pénzt a kisebbségi alapból

Egyelőre a rangsor készült el, a támogatottak végső listáját a későbbiekben közlik

Honlapján az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztérium közzétette azoknak a pályázóknak a rangsorát és az illetékes bizottság által számukra megítélt pontszámát, amelyek a költségvetési Nemzeti Kisebbségi Alapban az idén rendelkezésre álló összegekre pályáztak. Mint a minisztérium közleményéből kiderül, ez egyelőre nem a nyertesek rangsora, a listát annak érdekében tették közzé, hogy az érintett pályázóknak a törvényes határidőkkel összhangban lehetőségük legyen az esetleges panaszok benyújtására. A panaszokról az illetékes bizottság azok kézhez vételét követő 15 napon belül dönt. A felhatalmazott miniszter az összes panasz felülvizsgálása után hoz döntést, 30 napon belül.

A beérkezett 372 pályázat közül 350 felelt meg a feltételeknek, ezeket pontozta a bizottság. A beérkezett magyar vonatkozású projektumok közül a legtöbb pontszámot, nevezetesen 212-t, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézetnek a digitalizáció korszerűsítésére vonatkozó pályázata nyerte el, ezzel a VMMI a ranglista 24. helyén áll, a javasolt támogatási összeg pedig 400 000 dinár. A Hét Nap Lapkiadó Kft.-t a 37. helyre sorolták, 200 ponttal és 300 000 dinár tervezett támogatási összeggel a Vajdaság, én így szeretlek interjúkötetre. A Népkör Magyar Művelődési Központ 200 ponttal a 41. a ranglistán, szintén 300 000 dinár tervezett támogatási összeggel, az Interetno Fesztivál megszervezésére.

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter év elején erősítette meg, hogy a Nemzeti Kisebbségi Alapban az idén 30 millió dinár áll rendelkezésre,  37,61 százalékkal több mint 2018-ban. A rendelkezésre álló eszközök szétosztásáról a köztársasági kormány Nemzeti Kisebbségi Tanácsával való egyeztetést követően hozzák meg a döntést – mondta akkor Ružić, kiemelvén, hogy a Nemzeti Kisebbségi Tanács fogja meghatározni a prioritást élvező területeket, azaz azokat, amelyek a testület értékelése szerint érdemben járulhatnak hozzá a nemzeti kisebbségek helyzetének jobbá tételéhez. Tavaly az alapból 77 szervezet vagy intézmény részesült támogatásban, 21,8 millió dinár értékben.