2024. március 29., péntek

Kitartanak a falujukban

Falunapot ünnepeltek Kanizsamonostoron

Az észak-bánáti Kanizsamonostoron szombaton XIX. alkalommal tartottak falunapi ünnepséget. A még 1948-ban alakult Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében alkalmi művelődési műsor keretében emlékeztek meg a feketetói helyi közösséghez tartozó falu napjáról. Barna Károly a VMSZ helyi szervezete és a művelődési egyesület nevében szólt a helybeliekhez és a szép számú vendéghez, majd kiemelte, hogy bár fogyatkozó létszámban, de a megmaradás reményében szervezik meg idestova két évtizede a falunapot.

Sutus Áron a VMMSZ nevében koszorúzott (Gergely József felvétele)

Sutus Áron a VMMSZ nevében koszorúzott (Gergely József felvétele)

A művelődési egyesület névadójának, Petőfi Sándor halálának 170. évfordulóján a nagy magyar költő és forradalmár szellemiségét ápolva próbálják összefogni a maradék lakosságot. Javulásról, mint mondta, nem számolhat be tavaly óta, de reméli, hogy jövőre a huszadik jubileumi falunapon már arról számolhat be, hogy lelassult, vagy megállt a falu lakosságának elvándorlása.

A falunapra összegyűlt polgárokat Gyömbér Stana közégi elnök is meleg szavakkal üdvözölte, majd biztató szavakkal fordult az ünneplőkhöz Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke és Kormányos László tartományi képviselő is. Kanizsamonostor befogadó lakossága otthont ad a néptánctáboroknak, élet van a faluban. A művelődési ház és környéke megújult egy sikeres határon átnyúló IPA projektumnak köszönhetően.

A XIX. falunapon jelen volt Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke is, továbbá Oláj Tibor, a községi képviselő-testület elnöke, Zombori Csaba alpolgármester. A művelődési műsor keretében fellépett a csókai Orpheusz Egyesület Pannónia férfikórusa, Csehák Fanni, Bálint Gergely és Aleksandar Arsenov Petőfi verseket adott elő, Bálint Rebeka pedig citerán játszott. Az alkalmi művelődési programot követően megkoszorúzták Petőfi Sándor fából faragott mellszobrát, majd a helybeli polgárok és meghívott vendégek részvételével a művelődési ház udvarán Hajdú Sándor csókai plébános tábor misét celebrált.