2024. április 27., szombat

Hommage...

Zentai Művésztelep – hatvannyolcadszor

Augusztus 6. és 10. között immár hatvannyolcadik alkalommal került megrendezésre a patinás Zentai Művésztelep. Nagyban folyt a munka, amikor a napokban meglátogattuk a több korosztályt is felvonultató csapatot a Zentai Alkotóházban, illetve a Városi Múzeumban. A mindenütt jelen lévő, tüsténkedő Szarka Mándity Krisztina muzeológus, művészettörténész, a telep egyik fő szervezője arra is tudott időt szakítani, hogy röviden meséljen lapunknak az idei programról.

Elárulta, idén is a közös alkotás napjára helyezték a fő hangsúlyt. A művésztelep idei témája a hommage... – így, három ponttal, mivel ezúttal a szervezők arra voltak kíváncsiak, a jelen lévő művészek számára ki az a személy, irányzat vagy bármi, aki vagy ami fontos, ami bennük bármit megmozdít. Ez előző években „terítékre került” többek között Ács József, Petrik Pál, Benes József, a Zentai Művésztelep neves alkotói, most viszont „szabad volt a gazda”. Krisztina a koncepciót a 2015-ös TAKT záró kiállítása által is megihletve találta ki, ahol ugyanez volt a téma, és rendkívül izgalmas munkák születtek. Az idei csapat több tagja egyébként abban is részt vett, de aki nem, az is kapcsolódik különböző hommage-akciókhoz.

A művésztelep idei résztvevői: Ágoston Lóránt, Bálind István, Bene O. Katarina, Csernik Attila, Lázár Tibor, Mészáros Júlia, Somorai Renáta, Szabó Kornélia, Szalma Gábor és Tallós K. Zsuzsanna.

A most készült alkotások legelőször november 14-én, a vajdasági magyar képzőművészet napján – Ács József születésnapján – lesznek megtekinthetőek a nagyközönség számára egy tárlat keretein belül. Ugyanitt kerülnek kiállításra egy ezt megelőző akciójuk munkái, ahol a Benes-hommage volt a központi téma.