2024. április 19., péntek

Ablakcsere, szigetelés

Óvodafelújítások Zenta községben

A zentai Makszim Gorkij utcai Bóbita óvoda körül egész nyáron folynak a munkálatok, az egyemeletes épület utcai részén már kicserélték az ablakokat, szigetelték a falakat, és a napokban már a festéssel is elkészülnek.

A Bóbita óvoda megújulva és megszépülve várja a kicsiket (Gergely József felvétele)

A Bóbita óvoda megújulva és megszépülve várja a kicsiket (Gergely József felvétele)

A felújítást végző cég a szeptemberi óvodakezdésig kicseréli az összes ablakot, a bejárati ajtót már újra cserélték. Az óvoda épületének minden oldalát nyolc centi vastagon szigetelik, ami jelentős energiamegtakarítást jelent majd a téli hónapokban. A zentai Hófehérke Óvoda igazgatónője, Kopasz Ildikó a felújítási munkálatokkal kapcsolatban elmondta:

– A  magyar kormány által finanszírozott Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében, a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével több mint ötmillió dinár fejlesztési támogatáshoz jutott a zentai Hófehérke Óvoda. Előzőleg ugyancsak anyaországi támogatásból több óvodánk játszóterét újítottuk fel.

Már nagyon megviselt állapotban voltak a Bóbita Óvoda ablakai, az épület megért a felújításra. A falak teljes körű szigetelésétől a fűtésszámla csökkenését, a hatékonyabb energiafelhasználással jelentős megtakarítást várunk. Gázzal fűtünk, a tervek szerint jövőre szeretnénk az elhasználódott gázkazánt is kicserélni, ami még hatékonyabbá teszi majd az energiafelhasználást – mondta az igazgatónő.

Felsőhegyen, a Cinege óvodában is folynak a munkálatok, itt jótékonysági bálon, a szülők által összegyűlt pénzből a mellékhelyiséget újítják fel az őszi kezdésre, az óvoda saját eszközeiből pedig kicseréli a tantermek ablakait.

Az ovisok beiratkozása még tart, két éve egy tagozattal kevesebb van a Bóbita Óvodában, de most kicsit nagyobb létszámúak a csoportok, de annyival több gyerek nem lesz, hogy még egy tagozatot lehessen nyitni, de például a tóparti óvodában eggyel több tagozatra való gyerekkel kezdik meg az oktatást szeptember elején. A város központjában lévő, hídi óvoda most is telt házzal működik. Még tart a beiratkozás, s a nem végleges adatok szerint 620-630 óvodás kezdi meg a tanévet.