2024. április 23., kedd

Virtuóz a színpadon

Harmonika harmóniák címmel Nagy Torma Krisztina adott koncertet a szabadkai VM4K-ban

A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ vendége csütörtökön Nagy Torma Krisztina volt, aki hangulatos harmonikakoncerttel lépett fel. A kiszámíthatatlan időjárás miatt a koncertre ugyan bent került sor, de a közönségnek mindenképpen különleges és nagy élményt nyújtott. A fiatal harmonikás fellépését vastapssal jutalmazták.

Nagy Torma Krisztina Zentán született, de Kispiacon él. Tizenegy évesen sajátította el a harmonikázás alapjait. A zene iránti érdeklődése évről évre fokozódott, így 2008-ban a Magyarkanizsai Alapfokú Zeneiskola növendéke lett, majd pedig a Szabadkai Zeneiskolában folytatta tanulmányait. A későbbiekben felvételt nyert az 1979-ben Bécsben alapított Vienna Konservatorium budapesti tagozatának harmonika szakára, ahol mgr. Jovica Đorđević mentoráltjaként tanulhatott. Jelenleg a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója, valamint a Solymári Hunyadi Mátyás Német Nemzetiségi Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola harmonikatanára. Több versenyen vett részt, jelentős díjakat kapott, fellépett a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató műsorban is. Saját bevallása szerint a fő célja az, hogy népszerűsítse a harmonikázás művészetét. A VM4K-ban főleg klasszikus darabokat adott elő:

– Szerettem a könnyűzenét is, de inkább a klasszikus zenében érzem otthon magamat, az áll közelebb hozzám. Sokan azt állítják, hogy a harmonika kifejezetten férfihangszer és nem is fest jól női kézben, de ezzel nem törődöm, sőt igyekszek rácáfolni, és azt is szeretném, ha többen érdeklődnének e csodálatos hangszer iránt – mondta lapunknak Nagy Torma Krisztina.