2024. március 29., péntek
KANIZSAMONOSTOR

Gyermek- és ifjúsági néptánctábor

Ha gyerekszemmel vennénk górcső alá a nyarat, a tábori pillanatok egészen biztosan méltó helyet foglalnának el benne, legalábbis ami az azokban szerezhető élményeket illeti.

Aki valaha is részese volt egy-egy néptánctábornak, nagyon jól tudja, hogy olyan életre szóló emlékeket adhatnak ezek a hetek, amelyek később azt az igényt is kialakítják bennünk, hogy gyermekeinknek is megadjuk ezt, hiszen új barátságokat alakíthatnak ki, amelyek egész életükön át végigkísérik őket. Egy olyan hét, ahol a gyermek egy igazi közösség tagjává válhat, ahol táncolhat, énekelhet, kézműveskedhet, társaival közösen sátorozhat, ami számtalan új kalandnak és élménynek lehet a kezdete.

A kanizsamonostori gyermek- és ifjúsági néptánctábor élen jár ezeknek a törekvéseknek a megvalósításában, aminek köszönhetően azok is szeretettel visszajárnak gyermekeikkel, akik jó néhány évvel ezelőtt még saját maguk tapasztalták meg a tábor kínálta különleges kalandokat. A kanizsamonostori gyermek- és ifjúsági néptánctábort idén huszonegyedik alkalommal rendezik meg. Július 7. és 13. között az óvodáskorúaktól kezdve egészen 15-16 évesekig összesen mintegy nyolcvan lakója lesz a tábornak, ahol a gyermekek több csoportban fognak táncolni. A kisebbekkel Jegercsik Erika dolgozik, akinek az irányításával elsősorban népi játékokat fognak tanulni, illetve kézműveskednek majd. A nagyobbak Varga Viola és Gazsó Tibor (Somi) vezetésével somogyi táncokat tanulnak, Szabó Róbert és Árgyelán Kitti pedig palatkai táncokat fog tanítani nekik. A tábort 8-tól 14 óráig a Csókai Szociális Központ fogyatékkal élő gyermekei is meg fogják látogatni, és ők is részt vesznek majd a foglalkozásokon.

– A tábor muzsikusai a Duhaj zenekar tagjai lesznek, szabadkai fiatalok, akik nagyon ügyesek, lelkesek, és korosztályban is szerencsés választásnak tartjuk őket, hiszen fiatalok zenélnek majd a fiataloknak. Koruknál fogva a hangszeres oktatást úgy fogjuk megoldani, hogy azokat, akinek már van alapképzettségük, a zenekar tagjai fogják tanítani – mondta Kiss Tóth Erika, a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület elnöke, a kanizsamonostori tábor fő szervezője, aki azt is hozzátette, hogy a régi, jól bevált tagok is jelen lesznek a táborban, köztük azok a szakácsok is, akik évek óta lelkesen készítik a finomabbnál finomabb falatokat a gyerekeknek.

A tábor július 13-án, szombaton táborzáró gálaműsorral ér véget, amelynek során a gyermekek megmutatják a szülőknek, a barátoknak és a vendégeknek, hogy mi mindent tanultak az egy hét folyamán. A rendezvény a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szervezésében valósul meg.