2024. március 29., péntek

Okos buszmegállók a városban

A napenergiával működő állomásokat kamerákkal, csatlakozókkal is felszerelték

Napelemes autóbuszmegállókat helyezett ki a városi önkormányzat a Belgrádi út Harcosok sorakozója helyi közösség szakaszán, a Fasizmus áldozatai terének a Lifka Art mozi felőli részén és Palicson a Horgosi úton. A funkcionalitás, az egyszerű használat és az esztétikai értékeken kívül a város a lakosok biztonsága, illetve a megújuló energiaforrások megőrzése céljából döntött az innováció bevezetése mellett. A környezetbarát lehetőségek biztosítása a városi környezetben ösztönzi a megújuló energiaforrások használatát a polgárok mindennapjaiban. A hagyományos áramszolgáltatás infrastruktúráján kívül a rájuk szerelt panelek hatékonyan ellátják napenergiával a modern buszmegállókat, így működtetve annak minden részét.

Az energiaforrások felhasználásával a megállókon automatikusan bekapcsolódnak a fényszórók, ha azt érzékelik, hogy valamelyik buszjáratra várakozó utas érkezik oda, biztonsági okokból kamerákkal is felszerelték őket, ezenkívül a mobiltelefonok akkumulátorait is fel lehet rajtuk keresztül tölteni. Saját WiFi csatlakozási pontjuk van, aminek használata ingyenes, a segítségükkel szükség esetén a rendőrséghez és a mentőszolgálathoz lehet segélyhívásokat kezdeményezni.

„A befektetés értéke összesen 4,2 millió dinárt tett ki, amelyből 3 milliót a Kommunális-ügyi, Energetikai és Közlekedési Tartományi Titkárság biztosított, a fennmaradt 1,2 milliót pedig Szabadka Város költségvetéséből különítették el.

Szabadka Város a jövőben több hatékony és modern megállót szeretne biztosítani a város területén a vajdasági közlekedési és közúti infrastruktúra fejlesztésének társfinanszírozására irányuló nyilvános pályázati felhívások révén. A lezajlott közbeszerzési pályázat szerint összesen 11 buszmegállót cserélnének le a városban, amelyre a becslések szerint mintegy 2,7 millió dinárt költenének. A kiválasztott vállalkozóval kötött szerződés aláírását követően a munkálatok befejezésének határideje 60 nap” – tájékoztatott bennünket kérésünkre írásban a Városi Közigazgatás Beruházási és Fejlesztési Titkárság.