2024. március 29., péntek

Cifra dolmány, cifra szűr!

Hagyományőrzők találkozója Magyarkanizsán
Az egyesületek vezetői emléklapokat vehettek át (Puskás Károly felvétele)

Az egyesületek vezetői emléklapokat vehettek át (Puskás Károly felvétele)

A magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület keretén belül több szakosztály is működik. A kézimunkázókat, hagyományőrzőket és népdaléneklőket is tömörítő egyesület tagjai folyamatosan azon dolgoznak, hogy továbbörökítsék az őseink által ránk hagyományozott tudást. A legújabb rendezvény, amit életre hívtak, a hagyományőrző egyesületek első találkozója, amit a hétvégén tartottak meg Magyarkanizsán a Cifraszűr szervezésében. A rendezvényen, amelyet kiváló hangulat jellemezett, számos művelődési egyesület tagjai mutatkoztak be nemcsak a környékről, a községből, hanem azon túlról is, sőt még egy minikiállítást is megtekinthettek az érdeklődők a Művészetek Háza előcsarnokában, ahol a hímzésektől kezdve a régi öltözékeken át minden fellelhető volt.

A résztvevőket az egyesület elnöke, Sarnyai Zoltán köszöntötte, aki beszédében hangsúlyozta, hogy ezzel a rendezvénnyel az ősök előtt tisztelegnek, és üzenetet is küldenek a mai élet felé, ugyanis a hagyomány soha nem az egyes embereké, hanem csakis a közösség hozhatja létre.

– Hiszem, hogy a népdal a közösségépítés legszebb eszköze, iránytű és védelem is egyben ebben a zűravaros világban – mondta az elnök.

Az eseményen különlegesebbnél különlegesebb dalok csendültek fel a művelődési egyesületek tagjaitól, akik egy emberként zengték be a nagy termet, jókedvvel és tisztelettel hallgatva végig egymást és együtt dúdolva az ismerős dallamokat.

Törteli Klára, a Cifraszűr titkára szerint a rendezvény arról szól, hogy egy csokorba fogják a hagyományőrzőket Magyarkanizsán, és ezt szeretnék minden évben megismételni.

– A napéjegyenlőség ünnepét választottuk, ami egyúttal a szerelmesek éjszakája is, ezért kértük, hogy az egyesületek tagjai ezúttal főleg szerelmes dalokkal mutatkozzanak be, amit örömmel el is fogadtak nem csak a községbeliek, hanem a távolabbról érkezők is – mondta Törteli Klára.

A résztvevők emléklappal térhettek haza az első hagyományápoló találkozóról, ami késő estébe nyúló közös mulatsággal zárult.