2024. április 20., szombat

A falunap a közösség ünnepe

Eredményes és közösségépítő polgárokat díjaztak Bajsán

A tikkasztó meleg ellenére kellemes hangulatban telt az idei bajsai falunapi rendezvénysorozat. A helyi közösség tanácsa tűzoltóotthonban megtartott díszülését a helyi Testvériség-Egység Általános Iskola kórusának előadása kezdte meg. Lackovics Károly, a helyi közösség tanácselnöke mondott üdvözlő beszédet szerb, magyar és szlovák nyelven.

A falunap díjazottjait Lackovics Károly tanácselnök, Plohl Edvin, a helyi közösség titkára és Csesznák Arnold, a faludíjakat odaítélő bizottság elnöke köszöntötte (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

A falunap díjazottjait Lackovics Károly tanácselnök, Plohl Edvin, a helyi közösség titkára és Csesznák Arnold, a faludíjakat odaítélő bizottság elnöke köszöntötte (Fotó: Kazinczy Paszterkó Diana)

- A bajsai vízvezeték-hálózat megújult, mostanra néhány háztartás rácsatlakoztatása van hátra. A napokban zárul a medence kiépítésének közbeszerzési pályázata, mint ahogy a Zákó-kastély újjáépítésének kezdeti lépései is folyamatban vannak. Bajsán mozgalmas művelődés élet zajlik, dicséretes a falunk hagyományainak ápolása. Sajnos azonban a településünket sújtó ökológiai katasztrófát, illetve a Krivaj szennyezését nem tudjuk szó nélkül hagyni. Ezúton is kérünk mindenkit, akinek módjában áll, hogy segítse a Bajsai mindennapokat is megkeserítő helyzet megoldását – emelte ki a tanácselnök.

Köszönetet mondtak a település hírnevét öregbítő polgároknak, illetve azoknak, akik hozzájárultak a bajsai mindennapok szebbé tételéhez. A helyi Önkéntes Tűzoltó Testület ajánlására köszönőlevelet vehetett át Szilágyi Róbert, aki családjával több éve támogatója a tűzoltók mellett a katolikus egyháznak és a bajsai iskolának, illetve a helyi közösségnek is. A falu köszönőlevéllel hálálta meg a mezőgazdasági terményfelvásárlással foglalkozó MS Commerce vállalatnak, hogy a cég 2008-as alapítása óta támogatja a Bajsán zajló közösségi megmozdulásokat, és több civil szervezetet. Az elismerést Zvonimir Mišić vállalkozó vette át. Az elismeréseket odaítélő bizottság köszönőlevelet ítélt a sikeresen működő Szegi Lajos Ifjúsági Sakk Klubnak, a díjat Kocsis Gábor vette át.  A díszpolgári címet ebben az évben a nagykanizsai Horváth Ferenc vehette át, aki a méltatás szerint a több bajsai borász szervezetnek is a tagja, akiket anyagilag is, illetve a szervezésben is támogat, és népszerűsíti a falut több fórumon is.

A díszülés után a kihirdették az idei fotópályázat eredményét, amelyre 139 pályamunka érkezett. Az 1. díjat Szekeres Karolina vette át, Zorić Bojan lett a 2. helyezett, a harmadik pedig a topolyai Kecskés Albert. Ez után kiállítás nyílt a Bajsai Művésztelep múlt évben készült alkotásaiból. A folytatásban a tűzoltóotthon udvarában felállított színpadon megajándékozták a tavalyi falunap óta született kisbabákat, ezúttal 16 ajándékcsomagot nyújtottak át 11 kislánynak és 5 kisfiúnak. Az ünnepség keretében kitüntették az általános iskola legeredményesebb diákjait, elismerést vehetett át az 5. osztályos Kojić Dunja és Laluja Sára, a 7-es Jelić Angelina Jelena, illetve a 8. osztályos Vuk-diplomások, Lénárd Bence, Krisztanov Ámor, Tomić Evelin és Máté Nóra.  A Vöröskereszt Községi Szervezete nevében Lestár Tibor mondott köszönetet bajsai véradóknak, Petrás Krisztiánnak, Biobija Dušannak, Begović Zorannak és Dominik Györgynek. A falu legeredményesebb sportolóit, illetve az agyaggalamb-lövészet legjobbjait is megjutalmazták, az első helyen Bulcsár Igort, másodikként Dobrik Tibort, a harmadik helyen pedig Mácsaji Andriját. Ez után következett a művelődési program, melyen felléptek Bajsa testvértelepülése, Kelebia képviselői is. A nap folyamán bemutatkoztak a Káliz Íjász Egyesület tagjai, illetve ingyenes trambulin és légvár várta a legkisebbeket. Az idei rendezvényt a Garavi sokak zenekar fellépése zárta.