2024. március 29., péntek

12 magyar érem Barcelonából

A Mare Nostrum-sorozat utolsó, barcelonai állomásán is remekeltek a magyar versenyzők. Hosszú Katinka újfent igazolta, egyre jobb formába kerül a júliusban esedékes világbajnokság előtt. Az Iron Lady az első nap 400 vegyesen és 100 pillangón ért elsőként a falhoz, a zárónapon pedig 200 vegyesen szerzett arany-, 200 háton pedig bronzérmet.

Kapás Boglárkára se lehet panasz, a nyitányon 1500 gyorson állhatott fel a dobogó harmadik fokára, majd vasárnap begyűjtött egy aranyat 200 pillangón.

A fiúk közül Gyurta Gergely és Milák Kristóf is érmet szerzett, előbbi 1500 gyorson lett harmadik, utóbbi a 100 pillangó döntőjét nyerte.

Rasovszky győzött Balatonfüreden

Rasovszky Kristóf győzelmével zárult 10 kilométeren a nyíltvízi úszók balatonfüredi világkupaversenye.

A szám Európa-bajnoki ezüstérmese szombaton magabiztosan végzett az élen, megelőzve az olimpiai-, világ- és Európa-bajnok holland Ferry Weertmant. A 22 éves Rasovszky rendkívül magabiztos versenyzéssel győzött.

„Ma gyakorlatilag minden úgy történt, ahogyan elterveztem, az elején kicsit lassan akartam kezdeni, és utána előrementem. Valamiért ezt követően a többiek csak mögém jöttek, de ez inkább nekem kedvezett. Ugyanakkor nagyon kemény verseny volt, rendkívül meleg volt a víz és a kinti hőmérséklet is” – nyilatkozta Rasovszky. Hozzátette, a nyári kvangdzsui világbajnokságon ezen a távon alapvető célja bekerülni a legjobb tíz közé, ami olimpiai kvótát jelent, emellett a másik három számban, 5 és 25 kilométeren, valamint a váltó tagjaként is vízbe ugrik majd a dél-koreai viadalon.

A nőknél már jóval szorosabban alakult a befutó, ugyanakkor a brazil Ana Marcela Cunha az utolsó métereken nem engedte felzárkózni riválisait. Legjobb magyarként Rohács Réka a nyolcadik helyen zárt.