2024. március 29., péntek

Elismerés Szőke Annának

A kishegyesi önkormányzat vezetősége fogadta dr. Szőke Annát – A kishegyesi óvodapedagógus egyedüli határon túli ként kapta meg a Brunszvik Teréz-díjat

Dr. Szőke Anna óvodapedagógus és néprajzkutató a közelmúltban átvehette a Brunszvik Teréz-díjat Budapesten. Ez az óvodapedagógusoknak járó legmagasabb kitüntetés, amit idáig még nem kapott meg egy határon túli magyar sem. Ennek az igen kiváló eredménynek az elismerésére a kishegyesi önkormányzat vezetősége tegnap délelőtt fogadta Szőkét, és szerény ajándékban részesítette. A fogadáson jelen volt Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke, Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott segédje, valamint Mohácsi Zoltán és Sándor István, a községi tanács tagjai.

Az önkormányzat vezetősége fogadja Szőke Annát (Lakatos János felvétele)

Az önkormányzat vezetősége fogadja Szőke Annát (Lakatos János felvétele)

Két meglepetés is érte, mondta el lapunknak dr. Szőke Anna.

– Az egyik meglepetés az volt, amikor értesítettek, hogy megkaptam a Brunszvik Teréz-díjat. Két professzor terjesztett fel a díjra: H. Tóth István kandidátus és Körmöci Katalin, az Óvodai nevelés főszerkesztője. A felterjesztést megerősítette a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke, Sutus Áron is. Ebben az a csodálatos, hogy mindez a tudtom nélkül zajlott, és egy csodás meglepetés volt számomra. A másik meglepetés a kishegyesi önkormányzat részéről ért, mert nem számítottam rá, hogy meghívnak és ilyen kedvesen megajándékoznak – mondta el Szőke, majd arról is szólt, hogy az életmottóját Brunszvik Teréztől kölcsönözte: „Csak ember szeretnék lenni, a szó legnemesebb értelmében.” Ez kísérte végig az életét, mindig odafigyelt a hátrányos helyzetű gyerekekre, valamint a tehetséges gyerekekre, fogalmazott.

A Brunszvik Teréz-díj elnyerésében nagy szerepe volt a Vajdasági Magyar Óvodásszínjátszó Találkozó életre hívásának. Ez a rendezvény egy nehéz időszakban indult útjára.

– Már 24 éve megy a találkozó, és a kemény Miloševići-időszakban kezdődött. 1993-ban a kishegyesi óvoda elszakadt az iskolától és egy montenegrói igazgatónőt kaptunk, aki erőteljesen egységesíteni szándékozta a község kultúráját. Közös fellépései voltak a három településnek, és azt vettem észre, hogy a magyar gyerekek olyan produkciókat kezdtek bemutatni, amiket a másik nemzet is értett. A magyar dalokat és szavalatokat kifütyülték, mert nem értették. Ez engem nagyon zavart, mert nekünk a magyarságunkat kell erősítenünk és tudatosítanunk. Így indult el az ovis színjátszó találkozó, hogy igenis a magyar nyelvre kell fektetni a hangsúlyt – mondta el dr. Szőke.

Dr. Szőke Anna megkapta az anyaországi Brunszvik Teréz-díjat, amit kiemelkedő óvodapedagógiai munkájáért és az óvodapedagógusok képzéséért ítéltek oda neki, mondta lapunknak Szűgyi István.

– Más alkalmakkor is szoktunk fogadni olyan községbelieket, akik kiemelkedő és elismerésre való dolgot tesznek le a társadalom asztalára. Mi ezt díjazni szoktuk, ha mással nem, akkor egy csokor virággal és egy szerény ajándékkal. Ezzel jelezzük, hogy az önkormányzat figyelemmel kíséri ezeket dolgokat. Egy-két évre visszamenően sikeres sportolóinkat és más téren kiemelkedő tehetségeinket fogadtuk és ajándékoztuk meg. Bizonyos értelemben ugyanebbe a besorolásba tartozik Szőke Anna is, akinek mindenféleképpen nagyra becsüljük a munkáját – mondta az elnök, majd hozzáfűzte, hogy mindenféleképpen elismerésre méltó mindaz, amit dr. Szőke Anna letett az asztalra mint óvodapedagógus, és mint néprajzkutató.