2024. április 26., péntek

Sikeres összefogás a gunarasi iskoláért

Egymillió dinárt nyert a gunarasi iskola az MTS versenyén – Hihetetlen mennyiségű szavazatot kapott a megmérettetés egyetlen magyar iskolája

A gunarasi Dózsa György Általános Iskola a közelmúltban részt vett az MTS által kiírt országos versenyen. Ennek a lényege az volt, hogy a Facebookon keresztül lehetett szavazni, és az első öt helyezett iskola  donációt kapott informatikai kabinet felszerelésére. Egy igen nagy lélegzetű összefogásnak köszönhetően a gunarasi iskola a második helyen végzett, és megnyerte az MTS nyereményét.

A gunarasi iskolának az oktatási minisztérium ajánlotta fel a lehetőséget, hogy részt vegyenek az MTS versenyén, mondta el lapunknak Csikós Hermina, a Dózsa György Általános Iskola igazgatónője.

– Ha egy ilyen ajánlatot kap egy iskola, akkor természetesen vállalja a kihívást. Tudtuk, hogy nagy munkával fog járni, mert az iskolákra a Facebookon keresztül lehetett szavazni.  A verseny keretében Szerbiát négy körzetre osztották fel, a mi iskolánk az északiba került. Minden körzetből 10 iskola indult a versenyen és a szavazás 10 napon keresztül tartott, május 27-étől június 5-éig. A verseny első öt helyén végző iskola kapott egy-egy millió dinárt, informatikai kabinet felszerelésére – mondta el az igazgatónő, majd azzal folytatta, hogy egy széleskörű összefogás jött létre a gunarasi iskola megsegítésére. A szavazásra való buzdításban részt vett az Univerzum Ifjúsági Klub, a Gunaras Jövője Civil Szervezet, a gunarasi helyi közösség, a diákok, a szüleik és még sokan mások. Csikóstól azt is megtudtuk, hogy jókor jött a nyeremény.

– Az egymillió dináros nyereményt hamarosan átutalja az MTS, amiből felszerelést fogunk vásárolni az informatikai kabinetbe. Ez a nyeremény nagyon jól jött, mert a meglévő informatikai felszerelésünk már több, mint 10 éves. A beruházást már a nyár folyamán szeretnénk megvalósítani, de egyben egy plusz újítással is össze fogjuk kötni. A gunarasi és a pobedai helyi közösségektől korábban kaptunk alapanyagot 3 tanterem felújítására, de eddig csak egy termet tudtunk befejezni. Most az informatikai termet teljesen felújíthatjuk, így az új felszerelés már a frissen festett, megújult terembe fog kerülni – számolt be Csikós.

Az MTS versenyén való részvételhez a gunarasi iskola nagyon nagy segítséget kapott  az Univerzum Ifjúsági Klubtól. A klub minden tagja ebben az iskolában tanult, ezért kötelességüknek érezték, hogy segítsenek, mondta el lapunknak Kovács Viktor, a klub elnöke.

– Az eddigi rendezvényeink előtt mindig sokat reklámoztunk, hogy minél tömegesebb legyen a részvétel. Az itt szerzett tapasztalatokat használtuk fel, és egy külön nyereményjátékot is hirdettünk. A helyi közösség támogatott bennünket egy GPS készülékkel, amit az nyerhetett meg, aki megosztotta plakátunkat és a gunarasi iskolára szavazott. A GPS-t a verseny lezárása után sorsoltuk ki.

A meglévő informatikai felszerelés már több mint tízéves (Lakatos János felvétele)

A meglévő informatikai felszerelés már több mint tízéves (Lakatos János felvétele)

A szavazás lassan indult be, az elején volt olyan nap, amikor az iskola nem kapott száz szavazatot sem. Viszont fokozatosan egyre többen csatlakoztak a megmozduláshoz, és egyre szaporodtak a szavazatok. Először a 6. helyről felléptünk az ötödikre, majd a harmadikra. A verseny utolsó előtti napján azonban visszaestünk az ötödikre, és nagyon közelített ránk a hatodik iskola. Ekkor nagyon  rákapcsoltunk, és mindenkit arra buzdítottunk, hogy szavazzon a gunarasi iskolára. Így felkerültünk a második helyre, viszont a küzdelem nagyon szoros volt. Közvetlenül a verseny lezárása előtt is sokan szavaztak ránk, így sikerült megtartani a második helyet – számolt be Kovács, majd arról is szólt, hogy kezdetben csak helyiek szavaztak a gunarasi iskolára, de lassan híre ment a versenynek, és egyre többen kapcsolódtak be más településekről is. Végül egy nagy nemzeti összefogás alakult ki a gunarasi iskoláért, amely az egyetlen magyar iskola volt a versenyen, fogalmazott az Univerzum elnöke.

Nyitókép: A meglévő informatikai felszerelés már több mint tízéves (Lakatos János felvétele)