2024. április 19., péntek

Kincskeresők Szabadkán

Kígyóbűvölés Garagulya módra (Fotó: Benedek Miklós)

Kígyóbűvölés Garagulya módra (Fotó: Benedek Miklós)

Vasárnap Szabadkán a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató és Kulturális Központ szervezésében családi napot tartottak. A Kincses kaland címet viselő rendezvény egész napos kikapcsolódási lehetőséget nyújtott nemcsak a gyermekeknek, hanem szüleiknek is, és a szórakozás mellett lehetőség nyílt többek között a város kulturális értékeinek közelebbről való megismerésére is. A program a délelőtti órákban vette kezdetét a VM4K székházában, ahol a résztvevőknek ügyességi feladatokat kellett teljesíteniük, amiért cserébe aranytallérokat kaptak, amit azután beválthattak például arcfestésre, palacsintára, vagy állatsimogatásra. A rendezvény keretén belül Szabadkát is felfedezhették a gyerekek és szüleik, a résztvevők meglátogatták a Városi Múzeumot, a Zsinagógát, a Raichle-palotát, a Szent Teréz-székesegyházat és a Városházát, ahol a kilátóba is felmehettek. A VM4K aktivistái minden épületnél várták az érdeklődőket, akiknek azután öt kérdésre kellett válaszolniuk tallérokért cserébe. Mint Szabó Zsuzsannától, a VM4K kulturális referensétől megtudtuk, a programokban a legkisebbektől kezdve, tehát a babakocsis korosztálytól a 12 éves korosztály tagjaiig bárki részt vehetett, és habár többször úgy tűnt, hogy az időjárás megzavarja a programokat, szerencsére erre nem került sor. A délután folyamán a VM4K székházában vendégszerepelt Gombos Alíz fiatal zentai vlogger, akinek videóit több ezren követik, és akinek a YouTube-csatornájára éppen vasárnap került fel a pályaválasztással kapcsolatos videója.

– A munkatársunk a testvére kislányát kérdezte meg azzal kapcsolatban, hogy mit szeretnek a tizenévesek, hogy mivel tudnának kedveskedni ennek a korosztálynak, és ő ajánlotta Gombos Alízt, akit azután felkerestünk, és a délután folyamán az ő előadását is nagy érdeklődés övezte – mondta Szabó Zsuzsanna.

A rendezvény záróakkordjaként a Majsai Úti Általános Iskola csarnokában fellépett a Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia, akik minden gyermek arcára nevetést ragasztottak, míg a program az Apacuka zenekar koncertjével fejeződött be.