2024. április 18., csütörtök
LVI. GYÖNGYÖSBOKREÉTA ÉS XLIII. DURINDÓ

„Mindenkit szeretettel várunk”

Horgoson szombaton zajlik a Gyöngyösbokréta, vasárnap pedig a Durindó

A mai napon, azaz szombaton kerül sor Horgoson a Gyöngyösbokrétára. A fellépők 12 órakor vonulnak fel a Kárász Karolina Általános Iskolától. A művelődési ház melletti tér nagyszínpadán zajlik majd az ünnepélyes megnyitó. Ezután kezdetét veszi a műsor, a szünetben pedig az algyői Zsibongó Táncegyüttes, valamint a vajdasági gyermek- és ifjúsági népművészeti vetélkedők meghívott díjazottjainak közös programját tekinthetik meg az érdeklődők. A Magyar Állami Népi Együttes 20 órakor lép fel, ezután táncház lesz hajnalig a Fokos zenekarral.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A horgosi nagy esemény holnap a Durindóval folytatódik, a Szent István-szobor előtti téren 12 órai kezdettel. A Durindó két helyszínen zajlik majd, a művelődési ház melletti téren és a színházteremben. 18.30-tól a Bodor Anikó-díj eredményhirdetésére és átadására, valamint az ünnepi záróműsorra kerül sor. Eső esetén a kültéri programoknak a művelődési ház ad otthont. A fesztiválról Kisimre Árpádot, a Durindó és a Gyöngyösbokréta fesztiváltanácsának elnökét kérdeztük.

Izgalommal teltek-e az elmúlt napok?

– Eléggé, de a héten tartottunk egy utolsó egyeztető ülést Horgoson, és ekkor már megnyugodva állapítottuk meg, hogy nagyon jól haladunk az előmunkálatokkal, és minden készen áll ahhoz, hogy méltón fogadjuk a megközelítőleg háromezer résztvevőt. Örömmel tapasztaltuk a lelkesedést a civil szervezetek képviselői és az önkéntesek részéről is. A megbeszélésen sorra vettük azokat a feladatokat, amelyek rájuk várnak. Habár az időjárási előrejelzések nem sok jóval kecsegtetnek, mégis abban reménykedünk, hogy Horgost elkerülik a heves esőzések, és nem a rossz időről marad majd emlékezetes ez a hétvége.

Számos program várja a látogatókat, és már tegnap, azaz pénteken zajlottak műsorok…

– Néhány éve az ún. nulladik nappal indítjuk a rendezvénysorozatot. Ezt a házigazda szerepét betöltő település művelődési egyesülete szervezi meg. A bevezetőnap műsoraival elsősorban a saját közösségüket hangolják rá a fesztivál hétvégéjére. Ezúttal a Bartók Béla MME szakosztályaira, alkotóira irányult a figyelem, és az egyesület nyolcvanéves fennállására.

Honnan érkeznek a résztvevők a Gyöngyösbokrétára és a Durindóra?

– Nagy örömünkre egész Vajdaság területéről jelezték, hogy eljönnek. Bácska, Bánát és Szerémség is képviselteti magát. A Gyöngyösbokrétára 32 táncegyüttes jelentkezett be, a Durindóra 112 produkciót várunk, az utóbbi ugyebár két helyszínen párhuzamosan zajlik, és a szünetekben sem áll le a műsor. Tavaly megfordítottuk a két napot, a Gyöngyösbokréta átkerült szombatra, a Durindó vasárnapra. Ennek egyik oka az volt, hogy a fiatalságot kicsit megmozgassuk szombat este. Gazdag program várja az érdeklődőket, a Magyar Állami Népi Együttes Aranyba táncolva című produkciója biztosan különleges élményt nyújt, utána pedig a Fokos zenekarral hajnalig tartó táncház lesz, amelyre szintén várjuk a táncos lábú fiatalokat.

Idén is nagy érdeklődés övezi a fesztivált?

– Ezen a fesztiválon szinte mindenki bemutatkozik Vajdaságból, aki népzenével, néptánccal foglalkozik. A Gyöngyösbokréta és a Durindó a vajdasági magyarság legnagyobb és leglátványosabb népzenei és néptáncos seregszemléje, ezért az anyaországi szervezetek is figyelemmel kísérik. Mindenkit szeretettel várunk, garantálom, hogy látványos, tartalmas hétvégét tölthetnek el azok, akik Horgosra látogatnak.