LVI. GYÖNGYÖSBOKREÉTA ÉS XLIII. DURINDÓ

„Mindenkit szeretettel várunk”

Horgoson szombaton zajlik a Gyöngyösbokréta, vasárnap pedig a Durindó

L. M.

2019. június 1., 08:27

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A mai napon, azaz szombaton kerül sor Horgoson a Gyöngyösbokrétára. A fellépők 12 órakor vonulnak fel a Kárász Karolina Általános Iskolától. A művelődési ház melletti tér nagyszínpadán zajlik majd az ünnepélyes megnyitó. Ezután kezdetét veszi a műsor, a szünetben pedig az algyői Zsibongó Táncegyüttes, valamint a vajdasági gyermek- és ifjúsági népművészeti vetélkedők meghívott díjazottjainak közös programját tekinthetik meg az érdeklődők. A Magyar Állami Népi Együttes 20 órakor lép fel, ezután táncház lesz hajnalig a Fokos zenekarral.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

A horgosi nagy esemény holnap a Durindóval folytatódik, a Szent István-szobor előtti téren 12 órai kezdettel. A Durindó két helyszínen zajlik majd, a művelődési ház melletti téren és a színházteremben. 18.30-tól a Bodor Anikó-díj eredményhirdetésére és átadására, valamint az ünnepi záróműsorra kerül sor. Eső esetén a kültéri programoknak a művelődési ház ad otthont. A fesztiválról Kisimre Árpádot, a Durindó és a Gyöngyösbokréta fesztiváltanácsának elnökét kérdeztük.

Izgalommal teltek-e az elmúlt napok?

– Eléggé, de a héten tartottunk egy utolsó egyeztető ülést Horgoson, és ekkor már megnyugodva állapítottuk meg, hogy nagyon jól haladunk az előmunkálatokkal, és minden készen áll ahhoz, hogy méltón fogadjuk a megközelítőleg háromezer résztvevőt. Örömmel tapasztaltuk a lelkesedést a civil szervezetek képviselői és az önkéntesek részéről is. A megbeszélésen sorra vettük azokat a feladatokat, amelyek rájuk várnak. Habár az időjárási előrejelzések nem sok jóval kecsegtetnek, mégis abban reménykedünk, hogy Horgost elkerülik a heves esőzések, és nem a rossz időről marad majd emlékezetes ez a hétvége.

Számos program várja a látogatókat, és már tegnap, azaz pénteken zajlottak műsorok…

– Néhány éve az ún. nulladik nappal indítjuk a rendezvénysorozatot. Ezt a házigazda szerepét betöltő település művelődési egyesülete szervezi meg. A bevezetőnap műsoraival elsősorban a saját közösségüket hangolják rá a fesztivál hétvégéjére. Ezúttal a Bartók Béla MME szakosztályaira, alkotóira irányult a figyelem, és az egyesület nyolcvanéves fennállására.

Honnan érkeznek a résztvevők a Gyöngyösbokrétára és a Durindóra?

– Nagy örömünkre egész Vajdaság területéről jelezték, hogy eljönnek. Bácska, Bánát és Szerémség is képviselteti magát. A Gyöngyösbokrétára 32 táncegyüttes jelentkezett be, a Durindóra 112 produkciót várunk, az utóbbi ugyebár két helyszínen párhuzamosan zajlik, és a szünetekben sem áll le a műsor. Tavaly megfordítottuk a két napot, a Gyöngyösbokréta átkerült szombatra, a Durindó vasárnapra. Ennek egyik oka az volt, hogy a fiatalságot kicsit megmozgassuk szombat este. Gazdag program várja az érdeklődőket, a Magyar Állami Népi Együttes Aranyba táncolva című produkciója biztosan különleges élményt nyújt, utána pedig a Fokos zenekarral hajnalig tartó táncház lesz, amelyre szintén várjuk a táncos lábú fiatalokat.

Idén is nagy érdeklődés övezi a fesztivált?

– Ezen a fesztiválon szinte mindenki bemutatkozik Vajdaságból, aki népzenével, néptánccal foglalkozik. A Gyöngyösbokréta és a Durindó a vajdasági magyarság legnagyobb és leglátványosabb népzenei és néptáncos seregszemléje, ezért az anyaországi szervezetek is figyelemmel kísérik. Mindenkit szeretettel várunk, garantálom, hogy látványos, tartalmas hétvégét tölthetnek el azok, akik Horgosra látogatnak.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége