2024. május 14., kedd

Gazdasági sikerek és barátság

Megnyitotta szabadkai leányvállalatát az olaszországi Ondaplast cég

Vajdaság-szerte több mint hetven olaszországi cég tevékenykedik, és ezek összesen megközelítőleg 11 000 munkást alkalmaznak. Ez a szám Szabadkán is magas, hisz a város területén tíz olaszországi cég leányvállalata működik, amelyek összesen 2000 dolgozónak adnak állandó kereseti lehetőséget. Az Ondaplast megnyitásával ez a szám tovább emelkedett.

Kedden felavatták a műanyag termékeket előállító cég új, szabadkai leányvállalatát, amely az elkövetkező években ötven munkást tud alkalmazni.

Az Ondaplast Balkan Kft. szabadkai gyárának avatóján számos magas rangú vendég megjelent, és a hivatalos programban felszólalók mindegyike hatalmas előrelépésnek nevezte a vállalat megnyitását.

A szabadkai Ondaplastban harmincan dolgoznak (Fotó: Gergely Árpád)

A szabadkai Ondaplastban harmincan dolgoznak (Fotó: Gergely Árpád)

Az első felszólaló az Ondaplast Balkan képviselője, Marco Fontana volt. Fontana a jelenlévőknek bemutatta az 1982-ben alapított céget, amely napjainkban Európa harmadik legnagyobb extrudált műanyag termékeket előállító vállalata, és amely évente 22 000 tonnányi polietilént használ fel.

Az Ondaplast olaszországi vállalatában 100 munkást alkalmaznak, míg a szabadkai kirendeltségében jelenleg 30 dolgozójuk van, és ezt a számot az elkövetkező két évben emelni szeretnék. Fontana arról is beszélt, hogy a választásuk miért esett Szabadkára. Mint mondta, Észak-Vajdaság azon terület központi részén helyezkedik el, amelyben gazdasági partnereik tevékenykednek, hisz döntően a kelet-közép-európai és a balkáni piacon működnek, illetve a terveik között szerepel az Ausztria, Németország és Oroszország felé való nyitás is. Másrészt Fontana kiemelte az olcsó energiát és a jó infrastruktúrát is. A cég szabadkai leányvállalatába eddig hétmillió eurót fektettek be, és a cég jelenleg 10 500 négyzetméteren üzemel egy 53 000 négyzetméteres területen.

A vendégek a megnyitót követően bejárták az Ondaplast termelőrészlegét (Fotó: Gergely Árpád)

A vendégek a megnyitót követően bejárták az Ondaplast termelőrészlegét (Fotó: Gergely Árpád)

Carlo Lo Cascio, Olaszország belgrádi nagykövete beszédében köszönetet mondott mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy az Ondaplast rövid idő alatt megnyithassa szabadkai leányvállalatát, illetve szót ejtett az országa és Szerbia közötti jó kapcsolatról.

– Olaszországnak, illetve az olaszoknak mindig is különleges kapcsolatuk volt Vajdasággal és azon belül is Szabadkával. Három évvel ezelőtt a városban megnyitottuk Olaszország tiszteletbeli alkonzulátusát, és a Piazza Italia Olasz Művelődési Központ jelentős szerepet játszik a város kulturális életében. E hónap elején harminc olaszországi vállalat részt vett az Újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon, és a csütörtökön kezdődő szabadkai gazdasági vásáron is több olasz cég lesz jelen. Szerbiában Szerbiáért és a szerbekért dolgozunk, és a beruházásainkkal azt az üzenetet küldjük, hogy hiszünk a közös munkában és a fejlődésben. Meg vagyok győződve arról, hogy Szerbia jövője az Európai Unióban van, és közös célunk a gazdasági fejlődés, valamint a regionális stabilitás – fogalmazott Carlo Lo Cascio.

A felszólalók között volt Bogdan Laban, Szabadka polgármestere is, és elmondta, hogy a város kitűnő feltételeket nyújt a külföldi befektetőknek, akik egyre nagyobb számban vannak jelen.

– Az új gyár megnyitása a céljaink elérése érdekében jelentős lépést jelent, hisz az új munkahelyek megnyitásával a jobb életminőség és a magasabb standardok felé haladunk. Az utóbbi időben számos előrelépéssel dicsekedhetünk, új vállalatok nyíltak meg, bővülnek az autópályák, és jelentős beruházásokat valósítottunk meg az egészségügyi és oktatási intézmények esetében is. Szerbia és Olaszország tíz évvel ezelőtt stratégiai együttműködési szerződést írt alá, és ennek Szabadkán is számos pozitív hatása van, elég, ha csak arra gondolunk, hogy a Regionális Gazdasági Kamara adatai alapján 2018-ban az észak-bácskai régió és Olaszország közötti árucsere értéke meghaladta a 125 millió dollárt – fogalmazott a polgármester, és köszönetet mondott a beruházás minden résztvevőjének.

A cég szabadkai leányvállalatába eddig hétmillió eurót fektettek be (Fotó: Gergely Árpád)

A cég szabadkai leányvállalatába eddig hétmillió eurót fektettek be (Fotó: Gergely Árpád)

A számos magas rangú jelenlévő között volt Ivan Đoković, a tartományi kormány alelnöke, gazdasági és idegenforgalmi titkár is, aki kiemelte, hogy a tartományi vezetés igyekszik minél jobb feltételeket teremteni a beruházások megvalósításához.

– A szabadkai vezetés olyan gazdasági miliőt teremtett a városban, ami a vajdasági helyi önkormányzatok között példaértékű, és ennek köszönhetően Szabadka az ország gazdasági fejlődése egyik éllovasának tekinthető. Természetesen fontosak a gazdasági mutatók is, de az Olaszországból érkező befektetéseknek külön dimenziót kölcsönöz az, hogy az olasz cégek szociális érzékenysége magas szintű, és ennek köszönhetően tevékenységük mély nyomot hagy egyéb területeken, például a környezetvédelem és a művelődés területén is, ugyanakkor szoros személyes kapcsolatokat teremtenek. Éppen ezért meg vagyok róla győződve, hogy az új munkahelyek, az adókból származó bevételek mellett barátságukkal és kultúrájukkal is gazdagítják a régiónkat – fogalmazott Đoković.