2024. április 25., csütörtök

Illatozó csodákat kínálnak

A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola vásárán a szappanoké lesz a főszerep

A szabadkai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola tanulói és tanárai egy projektmunka keretében csaknem ötszáz szappant állítottak elő.

A projektum zárásaként pénteken vásárt tartanak az iskolában, ahol az érdeklődők megvehetik a diákok által készített szappanokat. A részletekről Gubić Selken Klaudia igazgatónő számolt be.

– Februárban kaptunk egy értesítést az oktatási minisztériumtól, miszerint iskolánk bekerült Szerbia 300 oktatási intézménye közé, amelyeknek vállalkozói projektumot kellett megvalósítaniuk. A tanári karból tíz személynek részt kellett vennie egy ehhez kapcsolódó továbbképzésen. Azt a feladatot kaptuk, hogy írjunk egy olyan projektumot, amelyet a gyerekekkel együtt meg tudunk valósítani. Mivel az iskola első és ötödik osztályában bevezették a projektoktatást, úgy gondoltuk, hogy ebben a formában fogjuk végigcsinálni a projektumot, és a szappankészítésre esett a választásunk. Ezt azért tartottuk jó ötletnek, mert több tanár együtt tudott működni, és a gyerekeket is bevonhattuk. A projektum két hónapig tart, áprilisban kezdődött, és május végén zárul. Kevés idő állt a rendelkezésünkre, mert még tavaszi szünet is volt. A gyerekek azt a feladatot kapták, hogy a tavaszi szünetben otthon gyűjtsék össze a műanyag flakonokat, amelyeket később eladtunk. Az összegyűlt pénzből vásároltuk meg a szappanok előállításához szükséges anyagot – tudtuk meg Gubić Selken Klaudiától.

Hozzátette, hogy a tavaszi szünet után a hatodikosokkal és a hetedikesekkel megkezdték a szappanok előállítását. A tanárok keverték össze a szappant, a diákok pedig kidolgozták a formákat, amelyekbe a folyadék került. Ezután az alsós diákok a tanító nénik segítségével elkészítették a kész szappanok csomagolását. A projekt befejezéseként pénteken az iskolában vásárt tartanak, amelyen a tanulók árusítani fogják az elkészült szappanokat.

– Három hét alatt csaknem ötszáz szappant készítettünk, amelyek különböző nagyságúak és illatúak. Van levendula-, narancs-, rozmaring-, fahéj-kakaó és fenyőillatú szappanunk. Ezek természetes anyagokból készültek színezőanyagok hozzáadása nélkül. A pénteki vásár 11 és 14 óra között lesz megtartva az iskolaudvarban. Az érdeklődők olcsóbban tudják megvásárolni a szappanokat, mint a boltokban. Ezeket a gyerekek fogják árusítani a tanárok felügyeletével. Az összegyűjtött pénzt az iskola szegény sorsú diákjainak adományozzuk, és egy részét az osztálykirándulásokra fordítjuk – osztotta meg velünk az igazgatónő.