2024. április 25., csütörtök

Szerbák Zsolt és Leila fut Topolyáért

Szerbák Zsolt és Leila a felkészülés során

Szerbák Zsolt és Leila a felkészülés során

A 29 éves Szerbák Zsolt szinte az anyatejjel szívta magába a lovak szeretetét, családja több generációra visszamenőleg tisztelte és nevelte a legnemesebb állatot. Szeretettel őrzi nagyapja emlékét, aki egyébként lovas katona volt, édesapja pedig a 80-as években a Zobnaticai birtokon lovakkal foglalkozott. Zsoltnak gyermekkori rajongásából mára hivatása lett a lovászat. Mátrix nevű istállójában négy ló nyert otthont, három kanca és egy csődör. Közülük egyik az a Leila nevű kanca, akivel Topolya címéért futnak szombaton, a Nemzeti Vágta zobnaticai elődöntőjén.

– Leila 7 éves, zobnaticai sportló, ami azt jelenti, hogy Holstein és angol telivér keverék, nyári fekete színű, gyönyörű tartású. Nyugodt természetű, szereti a gyerekeket, akik bátran meg is lovagolhatják. Leila a nyugodt természete ellenére, ha ráérez a versenyszellemre, fantasztikus eredményekre képes – tudjuk meg Zsolttól, aki elmondta azt is, hogy Leila másodszor indul a Vágtán. Tavaly megijedt a startnál a pisztolydördüléstől, és nem sikerült megindulniuk a mezőnnyel. Ezt azzal magyarázza a topolyai lovas, hogy más elfoglaltsága miatt nem volt ideje eleget, és megfelelően foglalkozni a kancával. Ez az idén azonban másként alakult.

– Sikerült idejében és megfelelő módon elkezdenünk a felkészülést, ezért reménykedem a szép eredményben, bízok a Leilában rejlő erőben – tette hozzá Zsolt, és azt is elárulta, hogy egyébként lova nagyon szereti a hasát, nem válogat, de a barack a kedvenc csemegéje. Szerbák Zsolt arról is mesélt, hogy családja és barátai is besegítenek a Mátrix névre keresztelt istállója körüli feladatok végzésében. Az istálló fenntartása mellett egyébként lovat patkol, körmöl és turistakocsik indításával is foglalkozik. Szerbák Zsolt és Leila eredménytől függetlenül egyébként biztos továbbjutó, mivel a házigazda jogán Topolya adja az egyik döntős versenyzőt a Budapesten megrendezésre kerülő Nemzeti Vágtán.