2024. április 16., kedd

Kettős ünnep az iskolában

Iskolanapot és az új szenzoros szoba megnyitását ünnepelték a Žarko Zrenjanin iskolában

A szabadkai Žarko Zrenjanin Általános és Középiskolában elsősorban szellemi és fizikai fogyatékkal élő diákok oktatásával és nevelésével foglalkoznak. Az iskolának jelenleg megközelítőleg 180 tanulója van, és szerdán egy ünnepséggel emlékeztek meg az intézmény születésnapjáról. A műsorban felléptek az iskola tanulói, valamint a szabadkai zeneiskolából, illetve a Matko Vuković Általános Iskolából érkező vendégek is. A műsort közös éneklés és tortázás zárta.

Az iskolanap mellett még egy apropó nyílt az ünneplésre, ugyanis ünnepélyes keretek között megnyílt a szenzoros szoba, ami egy nagy lépést jelent az intézmény szolgáltatásainak modernizációja területén. A rendezvényen több vállalat, intézmény, valamint a helyi önkormányzat képviselői is jelen voltak.

Mosoly az esernyők alatt – A Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola tanulóinak az időjárási körülményekhez aktualizált előadása (Fotó: Benedek Miklós)

Mosoly az esernyők alatt – A Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola tanulóinak az időjárási körülményekhez aktualizált előadása (Fotó: Benedek Miklós)

Újságírói kérdésre Dragana Vučković, az iskola igazgatója elmondta, hogy a szenzoros szoba minden tanuló fejlődésében nagy szerepet játszhat, ugyanakkor a leginkább akkor hatékony, ha a gyermekek minél korábban elkezdik használni.

– Az intézményünkbe járó gyerekeknek a mái naptól kezdve lehetőségük van, hogy a szenzoros szobában minőségi gyógykezelésben részesüljenek, köszönve a magas szaktudással rendelkező személyzetnek és a technológiai háttérnek. Ez mindenféleképpen elősegíti a pszichofizikai fejlődésüket. Azt szoktam mondani, hogy a szenzoros szoba egy varázslatos hely, ahol a gyerekek elsősorban saját magukat ismerhetik meg, és ez lehetővé teszi azt, hogy a jövőben a külvilágot, tehát másokat is könnyebben megismerjék – mondta az igazgatónő.

Dragana Vučković emellett szót ejtett arról, hogy a szenzoros szoba megvalósításában nagy szerepe volt a Lidl vállalatnak, ugyanakkor egyéb intézmények is segítettek benne. A Piazza Italia Olasz Művelődési Központ és a Soroptimist Klub a közelmúltban egy jótékonysági koncertet szervezett, és az ott befolyt összegből a szenzoros szoba légkondicionáló berendezést is kapott.

A Lidl Srbija Kft. részéről Martina Petrović vett részt a szenzoros szoba átadóünnepségén.

Az új szenzoros szobában különböző berendezések segítik a gyermekek fejlődését (Fotó: Benedek Miklós)

Az új szenzoros szobában különböző berendezések segítik a gyermekek fejlődését (Fotó: Benedek Miklós)

– Az első üzleteinket Szerbia-szerte a tavalyi év végén nyitottuk meg, és törekedtünk arra, hogy megháláljuk azt a meleg fogadtatást, amit a város és a polgárok mutattak irányunkba. Az iskola szakmunkatársaival való beszélgetéseink során megtudtuk, hogy az intézménynek egy szenzoros szobára van szüksége, ők határozták meg azt is, hogy milyen berendezésekre van szükségük, és mi az anyagiakat biztosítottuk hozzá – mondta Petrović, akitől azt is megtudtuk, hogy a cég félmillió dinár értékben vásárolt berendezéseket a szenzoros szobába.

A helyi önkormányzat részéről Jasmina Stevanović, Szabadka Város Társadalmi Tevékenységek Titkárságának titkára elmondta, hogy a város a lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskolát.

– A szenzoros szoba ötlete már régebben felmerült, és nagy örömünkre szolgál, hogy most sikerült megvalósítani. A helyi önkormányzat igyekszik támogatni az oktatási intézmények projektjeit, főleg az olyanokat, amelyek azoknak nyújtanak támogatást, akiknek a legnagyobb szükségük van rá – fogalmazott Stevanović.