2024. március 29., péntek

Óvodások akcióban

Ökonapot tartottak Adorjánon

Magyarkanizsa község óvodásai és óvónői már hatodik alkalommal kapcsolódnak be a Tisztább és zöldebb iskolákért a Vajdaságban! programba, amelyben részt vettek az adorjáni, oromhegyesi, oromi, tóthfalui és a velebiti óvodások.

Az Ökonap a környezettudatos gondolkodás és viszonyulás fontosságát hivatott elmélyíteni a gyermekekben és a szülőkben egyaránt. Idén is Adorjánon gyűltek össze a község déli részének kicsinyei, hogy egy teljes délutánt a játékos tanulásnak szenteljenek az óvónők segítségével. Pilisi Zsuzsanna oromhegyesi óvónő elmondta, hogy egyik kiemelt tevékenységük az újrahasznosítás volt, és azon belül is a játékszerkészítés újrahasznosított, hulladék anyagból, amelyeket az óvodásaikkal közösen alkottak meg.

– Tevékenységeink komplex fejlesztő hatással bírnak, hiszen általuk a gyermekek megismerkednek a szelektív hulladékgyűjtéssel, megtanulják, hogy a hulladék nem pusztán szemét, és nemcsak szeméthegyek alkotására való, hanem egy kis fantáziával és jóakarattal hasznos és érdekes tárgyak, esetünkben játékok is készíthetők belőle. Emellett a közös játékkészítés, az alkotás során jól tetten érhető a gyermekek kreatív, kooperatív, véleménynyilvánító szándéka, és az egésznek a csúcspontja a saját kezűleg készített tárgyakkal való játék, az élmény, amelynél erősebb szocio-emocionális fejlesztő hatása aligha van bármilyen más tevékenységnek – mondta az óvónő.

Körmöczi Valéria igazgatóhelyettes kiemelte, hogy a játékkészítés mellett a tanév folyamán más akciókat is szerveztek, mint például az óvoda udvarának fásítása, szemétgyűjtés az ökojárőrözés során, autómentes nap stb.

– A korábbi tanévekben a program megvalósítását követően az elküldött jelentésünk alapján már többször díjazott bennünket a pályázat kiírója, a tartományi titkárság, kirándulást is nyertünk óvodásaink számára. Így jutottunk el a Temerinhez közeli Jegrička természetvédelmi területre, és már két alkalommal kirándulhattunk Karlócán, hajókiránduláson ismerkedtünk meg a Kovilji–Péterváradi-rét élővilágával, és foglalkozásokon vettünk részt Stražilovo festői szépségű kirándulóhelyén a gyermekek legnagyobb örömére. Ezeken felbuzdulva az idei tanévben is jelentkeztünk a pályázatra, ennek záróakkordjaként tartottuk meg az Ökonapot, amely a játékon kívül más programokkal is bővült – mondta Körmöczi Valéria.

Ajándék könyvekkel jutalmazták a Föld napja alkalmából immár hagyományosan meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkezett legsikeresebb alkotásokat, ezt követően került sor a Tisztább és szebb óvodákért projekt eredményhirdetésére, amelyen idén immár negyedik alkalommal cserélt gazdát a vándorseprő, amelyet minden évben a bizottság által kiválasztott legszebb óvodaépület kap a község területéről. Idén Oromhegyesre került a vándorseprő. Szerda délután a program azzal ért véget, hogy a gyermekek paradicsom- és salátapalántát ültettek az óvónőkkel együtt, amit majd otthon gondoznak és nevelnek tovább.