2024. május 4., szombat

Vádat emeltek a kétes beruházó ellen

A Pačić-csúcson felépült illegális épületben jelenleg kávézó és étterem működik

A brusi Alapfokú Ügyészség vádat emelt Snežana Mitković ellen, aki a Kopaonik Pančić-csúcsán (Pančićev vrh), a nemzeti parkban illegálisan egy vasbeton épületet építtetett fel. Az ügyészség azzal vádolja, hogy engedély nélkül kezdett neki az építkezésnek, és ezért pénzbüntetést vagy egytől nyolc évig tartó börtönbüntetést is kaphat – közölte az Insajder oknyomozó internetes portál.

Snežana Mitković ellen a vádat egy évvel az után emelte az ügyészség, hogy az építési minisztérium bűnvádi feljelentést tett a kopaoniki illegális építkezés kapcsán.

A Insajder rámutatott, 2017 júniusában, amikor elkezdődött az építkezés, senki sem akadályozta meg, holott védett nemzeti parkban folyt, a Skijališta Srbije közvállalat pedig megengedte, hogy a munkálatok során rákapcsolódjanak a közvállalat víz- és áramhálózatára. A nő ugyan rendelkezett építési engedéllyel, de az csupán egy 150 négyzetméteres montázsobjektumra vonatkozott, és nem egy vasbeton épületre. Az építési minisztérium elrendelte a bontást, de a rendőri támogatás hiányára hivatkozva több alkalommal is elhalasztotta. Jelenleg az épület kávézónak és étteremnek ad otthont.

Az Insajder több visszaélésre is rámutatott, kiemelve, hogy a vádlott különbözőképpen írt alá a dokumentumokban, hol Mitković, hol Matković vezetéknevet használva, de egyszer sem jelent meg a brusi ügyészségen, amely emiatt elrendelte a smederevói nő előállítását, ennek köszönhetően az ügyész Smederevón kihallgatta.

Snežana Mitković ellen az ügyészség két eljárást indított: engedély nélküli építkezés, valamint a létesítmény legalizációjának hamisítása miatt. A portál információja szerint a beruházó még 2014-ben átadta az épület legalizációjához szükséges dokumentumokat, noha az építkezés csak 2017-ben kezdődött el. Emiatt az építési minisztérium bűnvádi feljelentést tett Milutin Jeličić, Brus község elnöke ellen. Őt azzal gyanúsítják, hogy hatáskörével visszaélve tette lehetővé a hamis iratok kezelését. Ügyével a kragujevaci ügyészség foglalkozik.