2024. április 19., péntek

Ha majális, akkor Palics

Szerdán, május elsején ötnapos programsorozat veszi kezdetét Palicson, amelyben a fiatalok és az idősek egyaránt megtalálják a számukra kedves szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget. Habár az időjárási körülmények az előrejelezések alapján nem kedveznek a szabadtéri programoknak, biztosak lehetünk benne, hogy az idén is nagy érdeklődés övezi majd a rendezvényt.

(Fotó: Gergely Árpád archív)

(Fotó: Gergely Árpád archív)

A palicsi majálisoknak nagy hagyománya van, az idén immár 36. alkalommal rendezik meg. A munka ünnepe alkalmából minden évben több ezren látogatnak el az észak-bácskai településre. A tó északi partján, a jachtkikötőtől a férfistrandig terjedő szakaszon kirakodóvásárt tartanak, amelyen a hangsúly a gasztronómiai kínálaton lesz, ugyanakkor a hagyományos értékeink bemutatására is nagy figyelmet fordítanak a szervezők, és többek között kézműves termékek is kaphatóak lesznek, a különféle csecsebecsék mellett. A férfistrand melletti parkolóban egy 10 000 négyzetméteres vidámparkot állítanak fel, amely május első öt napjában az ország legnagyobb vidámparkja lesz dodzsemmel, körhintával, trambulinnal, kamikazéval. A gyermekek számára elsején és másodikán 16 és 19 óra között a Vigadóban kézműves foglalkozásokat szerveznek. A sör szerelmeseinek a Palicsi Neman nevet viselő fesztiválon alkalmuk lesz kipróbálni több kézműves sörfőzde termékeit. A fesztiválra elsején 11 órától kerül sor a Vigadó másik szárnyában. Az esti órákban a Mućke trió ad koncertet a Palicsi Neman keretein belül. A Trimbi nevet viselő hagyományos rekreációs program résztvevői elsején 8 és 11 óra között a Jadran épülete elől gyalogosan, kerékpáron, görkorcsolyán indulnak Palicsra.

A meteorológusok a palicsi majális idejére változó időjárást jósolnak. Szerdán 7 és 19 ºC közötti hőmérsékletre, valamint záporokra és közepes erősségű északnyugati szélre számíthatnak a látogatók. Csütörtökön, pénteken és szombaton várhatóan hosszabb időre felszakadozik a felhőzet, és az időnkénti záporok mellett hosszabb napos idő várható, a hőmérő higanyszála 21 ºC-ig emelkedhet. Vasárnap újabb lehűlésre van kilátás.