2024. április 25., csütörtök

Kézimunka-kiállítás Budiszaván

A tiszakálmánfalvi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Árvácska kézimunkacsoportjának szervezésében április 25-e és 28-a között tartják meg a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének XXI. kiállítását.

A rendezvény a maga nemében a legtömegesebb és legszínvonalasabb Vajdaságban, nemzetközi jellegéből kifolyólag több európai országból érkeznek a résztvevők. Kiss Julianna, a Vajdasági Kézimunka-kedvelők Szövetségének elnök asszonya elmondta, hogy az idén bővült a kiállítók köre, Orosházáról, Tiszaszigetről, Tiszaföldvárról, Dunaföldvárról és Baksról is érkeznek vendégek. – A magyarországi kiállítók mellett németországi és svájci csoportok is jelezték részvételi szándékukat, ezekből az országokból 6-7 csapat érkezik. A végleges összeszámolás még nem történt meg, előzetesben elmondhatjuk, hogy 46 kézimunkacsoport alkotásait láthatjuk majd. A csoportok létszáma különböző, valószínű, hogy összesen 1000-1200 kiállító lesz jelen. Ez szövetségünk legnagyobb, legszínvonalasabb, alkotásokban leggazdagabb rendezvénye, egész évi munkánk eredménye lesz látható – magyarázta Kiss Julianna.

Azt szoktuk mondani, hogy a fiatalok nem érdeklődnek a kézimunkázás iránt. – Ha figyelembe vesszük azt, hogy a fiataloknak általában más problémájuk és témájuk is van, akkor természetes, hogy nem érdeklődnek. Előttük áll az iskola, a középiskola, az egyetem, a munkahelyválasztás és a családalapítás kihívása is, a kézimunka a nyugodt, középkorra tartozik. Azokra az évekre, amikor az állás és a család már többnyire biztosított, és amikor marad ezek mellett még egy kis idő kézimunkázásra. Mindettől függetlenül igyekszünk bekapcsolni a munkába fiataljainkat is, jönnek, meglátogatnak bennünket, gyakran segítenek is. Kevesen vannak, de mégsem panaszkodhatok. Tudjuk azt is, hogy mai, XXXkeserves világunkban az elvándorlás is nagy – mondta az elnök asszony, aki arra buzdít mindenkit, aki szeretne kézimunkázással foglalkozni, hogy vegye fel a kapcsolatot szövetségükkel. Szívesen várja az érdeklődők hívását a 060/0440-212-es mobiltelefonszámon.

Az idén a házigazda szerepét tehát Budiszava vállalta, az érdeklődőket a helyi Ivo Andrić Általános Iskola tornatermében várják. A munkák egy részét már ma bevitték a terembe, de az ünnepélyes megnyitóműsort csak holnap koradélután, 14 órakor tartják meg. A rendezvény záróünnepsége vasárnap délután 2 órakor kezdődik. A négy napban szeretettel várnak minden kézimunka-kedvelőt! A felvételt az egyik korábbi, tiszakálmánfalvi kiállításon készítette Ótos András.