2024. április 18., csütörtök

Milliárdok érkeznek Kínából

Nagy összegű infrastrukturális projektumok finanszírozásában állapodtak meg a két állam tisztségviselői

Útszakaszok és vasútvonalak építéséről szóló finanszírozási megállapodásokat és szándéknyilatkozatokat is aláírtak szerdán Kínában az Egy övezet, egy út (Új Selyemút) elnevezésű nemzetközi gazdasági konferencián Belgrád és Peking képviselői. A kínai finanszírozással megvalósított hazai nagyberuházási projektumok értéke immár a 7,5 milliárd eurót is eléri, ezzel Szerbia Kína első számú partnerének számít Délkelet-Európában a nagyberuházások terén. Pekingben derült ki az is, hogy tíz nap múlva átadják a forgalomnak az Észak-Macedónia és Görögország felé vezető 10-es közúti folyosó déli ágát, így a nyáron a görög tengerre igyekvők Szerbia területén egy kilométert sem tesznek meg úgy, hogy ne autóúton haladjanak az üdülési célpont felé. Megállapodás született az Újvidék–Szabadka vasútvonal egymilliárd euró értékű finanszírozásáról is.

Országunk Kínával karöltve 7,5 milliárd euró értékben valósít meg infrastrukturális beruházásokat – mutatott rá Pekingben az Új Selyemút tanácskozáson Zorana Mihajlović szerb építési, közlekedési és infrastruktúraügyi miniszter. Munkacsoportot hoztak létre, melynek a feladata a két állam közötti befektetések koordinálása lesz – ennek érdekében szándéknyilatkozatot írtak alá a kínai kereskedelmi tárcával. A testület a már létező államközi vegyes bizottság keretében működik majd.

KÉT ÉS FÉL ÉVEN ÁT ÉPÍTIK

Az aktuális pekingi látogatás során aláírt megállapodások közül a legjelentősebbek között van a Preljina és Požega közötti autóútszakasz 450 millió eurós projektumának finanszírozásáról szóló szerződés az Eximbankkal, továbbá az Újvidék–Szabadka vasútvonal felújításának egymilliárd eurót érő megállapodása. Az előbbi szakaszt illetően Belgrád mindennel elkészült, megtörtént az érintett földterületek állami kisajátítása, tehát kezdődhetnek a munkálatok. Az Újvidék és Szabadka közötti gyorsvasút építése az év végén veszi kezdetét, a munkálatok két és fél évig tartanak.

Projektfinanszírozási szerződéseket és szándéknyilatkozatokat is aláírt Mihajlović Pekingben a kínai partnerekkel(fotó:Beta)

Projektfinanszírozási szerződéseket és szándéknyilatkozatokat is aláírt Mihajlović Pekingben a kínai partnerekkel(fotó:Beta)

Aláírták emellett a China Road and Bridge Corporation képviselőivel a 10-es vasúti folyosó Belgrád–Niš–Preševo szakaszának korszerűsítésére vonatkozó keretmegállapodást is.

BELGRÁDNAK METRÓ, VAJDASÁGNAK AUTÓÚT

Pekingben aláírták a belgrádi metró építésére vonatkozó szándéknyilatkozatot is. A következő egy évben el kell készülnie a tervdokumentációnak, a területrendezési terveknek, továbbá ki kell találni, milyen finanszírozási modell szerint épül majd meg a metró a fővárosban. Egy szándéknyilatkozattal közelebb léptünk tegnap a Fruška gora-i korridor megépítéséhez is, jövőre kezdődnek el a munkálatok. Mindemellett a belgrádi körgyűrű építésének C szakaszáról (Bubanj Potok–Pancsova) is tárgyaltak, már korábban sikeres beszélgetések folytak az azerbajdzsáni AzVirt útépítési céggel és a Power Construction Corporation of China villamossági vállalattal, melyek jelenleg a B szakaszon dolgoznak. A körgyűrű utolsó, C szakasza, vasúti-közúti hídat is magába foglal. Félmilliárd eurós projektumról van szó.

KÍNA KEDVENCE

A csúcstalálkozón kiderült, hogy a Szerbia által felvett kínai hitelek kamata 2–2,5 százalék évente, s ez Mihajlović szerint a legkedvezőbbnek számít a nemzetközi pénzpiacon. Ugyanakkor a türelmi időszak és a felvett hitel törlesztési ideje is kedvező – értékelte. Ezek megkülönböztetett fontosságú kölcsönöknek számítanak, a többi délkelet-európai állam számára Kína ma már nem hagy jóvá efféle hiteleket – magyarázta a tárcavezető, gyakorlatilag egyedül Szerbia számít a régióban ilyen kedvező hitelkonstrukciók felhasználójának. Nem minden esetben folyamodik azonban az állam hitel felvételéhez, jegyezte meg, most éppen arról tárgyalnak a kínai partnerekkel, hogyan tudnák kölcsön nélkül megvalósítani a Požega és a montenegrói határ közötti autóútszakasz projektumát, valamint arról, hogy a belgrádi metró felépülhetne-e egy állami és magánvállalat partnerségével létrehozott megoldás szerint.

TÍZ NAP MÚLVA…

Aleksandar Vučić államfő nem csupán gazdasági jellegű témákról tárgyal Pekingben, szerdán mégis maga jelentette be, hogy tíz nap múlva átadják a görög tengerpart felé vezető 10-es közúti folyosó szerbiai déli szakaszát. Úgy fogalmazott, hogy ezentúl a Szerbián át Észak-Macedónia és Görögország felé tartóknak egyetlen métert sem kell az autóútról letérve utazniuk, s ez hatalmas hírnek számít.

– Ha Európában Kínát említi valaki, mindjárt mindenki magyarázkodni kezd, amiért együttműködik az ázsiai országgal. Nekünk nem kell magyarázkodnunk, teljes együttműködésre törekszünk. A kínaiak azt mondják: készen állnak. Nekünk is fel kell készülnünk a nagy projektumokra – fogalmazott Vučić.