2024. március 28., csütörtök

Húsz éve bombázták le az RTS épületét

Húsz évvel ezelőtt, a NATO-bombázások során az RTS (Szerbiai Rádió és Televízió) belgrádi központi épületében 16 alkalmazott vesztette életét. Erre a tragédiára emlékeztek ma Belgrádban az épület előtt, amely a mai napig hordozza a borzalmak nyomait, és aminek kapcsán az elhunytak családjai, barátai és kollégái továbbra is ugyanazt a kérdést teszik fel: Miért? A kérdésről elnevezett emlékműnél az RTS képviselői, az újságíró-egyesületek, kollégák és az elhunytak családtagjai helyezték el a kegyelet virágait.

Az épület ma is néma figyelmeztetőként áll (Fotó: Beta)

Az épület ma is néma figyelmeztetőként áll (Fotó: Beta)

Az egybegyűltekhez Miroslav Medić, az egyik áldozat, Siniša Medić fivére szólt. Kérdéseket tett fel: Miért nem felelt senki a NATO-tagországok közül, hogy az ENSZ jóváhagyása nélkül végrehajtotta ezt a bűncselekményt? Miért és kinek az érdeke volt, hogy ebben az épületben 16 ártatlan ember az életével fizessen? Miért nem védte meg őket az, akinek a kötelessége lett volna megvédeni őket?

Az elhunytak családtagjai már 20 éve teszik fel ugyanezeket a kérdéseket: az akkori főigazgató, Dragoljub Milovanović miért nem cselekedett a kormányrendeletnek megfelelően, és a védelmi minisztériumból sem reagált senki.

Vége az újságírók ellen elkövetett bűncselekmények büntetlenségének elnevezéssel ma kétnapos konferencia is kezdődött, amelynek megnyitóján Dragan Bujošević, az RTS jelenlegi igazgatója is kérdést tett fel: Mit akart az RTS vezetősége elérni azzal, hogy a NATO-bombák kegyeire bízta alkalmazottait? Kiemelte, csakúgy mint a NATO is, érzéketlenül viseltette magát az RTS vezetősége a kollégák iránt. Hangsúlyozta: senkinek nincs joga újságírókat gyilkolni.

Ana Brnabić kormányfő meg arra mutatott rá, hogy az RTS lebombázása olyan tény, amiért a NATO-országok többségének szégyenkeznie kellene. Majd hozzátette, sokan, akik most Szerbiát a sajtószabadság miatt kritikával illetik, annak idején gond nélkül küldtek rakétát egy médiaházra.

Jeremy Scahill, a The Intercept amerikai média oknyomozó újságírója bocsánatot kért, mert szavai szerint soha eddig még senki nem tette meg és senki sem felelt az RTS lebombázásáért.

Jeremy Dear, a Nemzetközi Újságíró-föderáció főtitkár-helyettese elítélve az RTS bombázását hangsúlyozta, az ilyen, korábban le nem jegyzett törvénysértés és a bűnösök büntetlensége ma is kihatással van a világ eseményeire.

Húsz évvel ezelőtt, 1999. április 23-ára virradó éjjel a NATO- bombák eltalálták az Aberdareva utcában található épületet, aminek következtében mindenki, aki akkor az épületben tartózkodott meghalt.

Dragoljub Milanović, akkori főigazgatót 2002-ben 10 év börtönre ítélték, mert nem tartotta tiszteletben a kormányrendeletet és nem helyezte ki embereit és a műszaki felszerelést a Hilandar utcába.