2024. március 28., csütörtök

Minden szavazat számít

Lakossági fórumot tartottak Keviben

Lakossági fórumot tartott kedden este Keviben a Vajdasági Magyar Szövetség kevi helyi szervezete. Az eseményre Kárpát-medence: metszéspont vagy találkozási hely? címmel került sor Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja moderálásával, valamint Losoncz Dávid, a Magyar Nemzeti Tanács Végrehajtó Bizottságának tagja és Fremond Árpád köztársasági parlamenti képviselő előadásával. Az eseményen jelen volt Pék Zoltán, a VMSZ köztársasági képviselője, Kormányos László, a VMSZ tartományi képviselője, Czegledi Rudolf, a VMSZ alelnöke, egyben Zenta polgármestere, valamint Lőrinc Csongor, a VMSZ Zenta községi elnöke.
Losoncz Dávid előadásában azt hangsúlyozta, hogy a Magyar Nemzeti Tanács minden választásra jogosult állampolgárt arra biztat, hogy az európai parlamenti választáson is éljen szavazati jogával:

– Pénteki ülésén az MNT elfogadott egy olyan állásfoglalást tartalmazó záradékot, amely szerint az MNT mint intézmény mindenkit arra biztat, hogy részt vegyen a Mindannyian! kampányban, és szavazzon a választáson. Dilemma volt, hogy intézményként ezt megtegyük-e, vitáztunk is arról, hogy egy közfunkciót ellátó intézmény ilyen állásfoglalást elfogadjon-e. De végül egyértelműen világossá vált, hogy ebbe bele kell állnunk, hiszen arról van szó, hogy most először van nekünk, vajdasági magyaroknak lehetőségünk arra, hogy kettős állampolgárként szavazzunk az európai uniós parlamenti választáson.

Hozzátette, hogy az európai parlamenti választáson nem valamiféle imaginárius vagy a mi sorsunkat nem befolyásoló szervbe választunk meg olyan embereket, akikhez semmi közünk, hiszen a vajdasági magyar közösségnek Deli Andor személyében saját jelöltje is van, aki az elmúlt öt évben európai parlamenti képviselőként a mi érdekeinket képviselte.

Fremond Árpád a korábban elhangzottakat azzal egészítette ki, hogy a Kárpát-medence területén a délvidéki magyarság pozitív, példaértékű közösségként szerepel:
– Nem minden közösség mondhatja el magáról azt, hogy bár az országa nem tagja az Európai Uniónak, mégis van európai parlamenti képviselője. Deli Andor nemcsak a vajdasági magyarok, a VMSZ vagy az anyaországi magyarok arca Brüsszelben, hanem Szerbiáé is. Nagyon fontos, hogy egy olyan ország, amelyik a csatlakozási folyamatok közepén jár, képviselteti magát Brüsszelben.

Hozzátette, hogy véleménye szerint az elmúlt száz év eseményei rendkívüli módon megviselték a vajdasági magyar közösséget, és úgy látja, most a legjobb magyarnak lenni Szerbiában, hiszen számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre. Ezt pedig egyrészt saját magunknak és a kitartásunknak, másrészt pedig a támogatásokat nyújtó magyar kormánynak köszönhetjük.