OKTATÁSI KIÁLLÍTÁS SZABADKÁN

Felébreszteni a kíváncsiságot

B.em

2019. április 17., 18:27

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola tornatermében szerdán oktatási kiállítást tartottak, amelyen középiskolák, valamint egyetemi karok és főiskolák kínálatait ismerhették meg a nyolcadikosok, illetve a középiskolás diákok. A rendezvényen tizenegy szabadkai és egy topolyai középiskola képviselői voltak jelen, valamint hét felsőoktatási intézmény Szabadka és Újvidék területéről, és a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat is külön standdal volt jelen.

Az ünnepélyes megnyitó során üdvözlő beszédet mondott többek között Željko Rajčić, az Ivan Sarić Műszaki Középiskola igazgatója, Dragi Vučković, az Észak-bácskai Körzet vezetője, valamint De Negri Ibolya, a Magyar Nemzeti Tanács végrehajtó bizottságának tagja. Utóbbi újságírói kérdésre elmondta, hogy az oktatási börze remek lehetőséget nyújt a diákok számára, hogy megismerjék a továbbtanulási lehetőségeket.

Az oktatási vásáron több száz jövendőbeli középiskolás és egyetemista vett részt (Fotó: Benedek Miklós)

– A vajdasági középiskolai hálózat számos szakterületen nyújt képzési lehetőséget, és mindenki megtalálhatja a neki legmegfelelőbb szakot, amivel jó kedvvel, jó szívvel tud foglalkozni a jövőben. Albert Einstein azt mondta, nem vagyok különösebben tehetséges, csak szenvedélyesen kíváncsi. Én ezt a kíváncsiságot, ezt az érdeklődést keresem a mai fiatalokban ahhoz, hogy a szakmájukat megtanulják, és haladjanak a tudás útján, hiszen azt nem lehet elvenni, az az övék örökre. Az ilyen és ehhez hasonló oktatási börzék remek alkalmat nyújtanak nemcsak a diákoknak, hanem a szülőknek is, akikkel közösen meg tudják ismerni egy-egy iskola profilját – nyilatkozta De Negri Ibolya, aki azt is kifejtette, hogy a Magyar Nemzeti Tanács azon dolgozik, hogy egy olyan hálózatot alakítson ki, amely minden diák számára itt, Vajdaságban biztosítja a magyar nyelvű továbbtanulást.

A vendéglátók nevében Sztarek Lilla igazgatóhelyettes elmondta, hogy a rendezvény elsődleges célja, hogy népszerűsítsék a középiskolákat.

– Szabadka Város területéről minden általános iskola nyolcadikosai ellátogatnak az oktatási kiállításra. Azok a diákok, akik nem Szabadkáról érkeznek, szervezett buszokkal jönnek el a rendezvényre. A diákok csökkenő száma miatt nagy verseny van a középiskolák között, de úgy érzem, az Ivan Sarić Műszaki Középiskolának az idén sem lesznek gondjai a beiratkozók számával, mivel olyan szakokat kínálunk a diákoknak, amik keresettek a munkaerőpiacon – nyilatkozta az igazgatóhelyettes.

A rendezvényen természetesen a szabadkai Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola is jelen volt. Zombori Imre, az iskola igazgatója lapunknak elmondta, hogy a következő tanévben is 90 diákot vesznek fel a magyar tannyelvű osztályokba.

– Magyar nyelvű kínálatunkban a közgazdasági technikus, a turisztikai technikus, illetve a pincér és szakács szakot kínáljuk a nyolcadikosoknak. Utóbbi kettő a következő évtől már duális programmal folyik, de tulajdonképpen a diákjaink eddig is hetente egy napot gyakorlaton töltöttek, illetve volt egy összefüggő, többhetes szakmai gyakorlatuk. Több étteremmel, szállodával, utazási irodával együttműködünk, ahol a diákjaink a szakmai gyakorlatokat végzik. Nekünk egész éves program az iskolánk megismertetése a potenciális elsősökkel, illetve a közösséggel, rendszeresen szervezünk nyílt napokat, általános iskolákat látogatunk meg. Az idén már részt vettünk a magyarkanizsai és a topolyai oktatási vásáron is – mondta Zombori Imre.

A rendezvény keretein belül szakmai kerekasztal-megbeszélést is tartottak, amelynek fókuszában a duális oktatás szerepelt. A kerekasztal-beszélgetésen részt vettek a középiskolák és több vállalat képviselői. A programból kivette a részét a németországi BBW International is, amely a duális oktatás egyik legnagyobb nemzetközi szervezete, amely rendszeresen szervez képzéseket mind a tanárok, mind a cégek képviselői számára.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége