Módosul a költségvetés

Elfogadták a magyarkanizsai községi költségvetésről szóló rendelet módosítását

n j

2019. április 14., 11:39

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Némely tételt csökkentették, némelyiket pedig növelték, így jött ki az az összeg, amely 23,8 millió dinárral növeli meg a magyarkanizsai községi költségvetést, amely évi 1,193 milliárd dinárt tesz ki. Ezt el is fogadták a csütörtöki képviselő-testületi ülésen, a hatalmi koalíció képviselőinek igen szavazataival, míg az ellenzék tagjai tartózkodtak. Az újszülötteknek járó csomag kerete bővült, csakúgy mint a diákok utaztatására, valamint a környezetvédelemre és a középpontban álló turizmusfejlesztésre szánt összeg is.

Fejsztámer Róbert polgármester a községi képviselő-testület ülésén(Puskás Károly felvétele)

Fejsztámer Róbert polgármester a községi képviselő-testület ülésén(Puskás Károly felvétele)

– Már tavaly szóba került, hogy nagyon alulterveztük az idegenforgalomra vonatkozó költségvetési tételt, valamint a községünk területén idegenforgalommal foglalkozó vállalkozásokat és magánszemélyeket segítő tételt, ezért az első három hónap költségvetési megvalósulását megvizsgálva úgy döntöttünk, ezeket a tételeket is növelni tudjuk, és lesz rá elég pénz, hogy az év végéig ki is tudjuk fizetni – mondta Fejsztámer Róbert polgármester, aki kifejtette, ezért került sor a tizenkét módosításon belül két olyan szakmai módosításra is, amely konkrétan az idegenforgalomra vonatkozik.

– Bízom benne, hogy hamarosan el tudjuk kezdeni a wellnessközpont terveztetését, amely egyelőre még az ötlet szintjén létezik. Ami az idegenforgalmi támogatást illeti, az önkormányzat a civil szervezetek és a magánszemélyek bekapcsolásával megpróbál újabb lendületet adni az idegenforgalommal foglalkozóknak, ugyanis reméljük, hogy a tavaly elfogadott vajdasági idegenforgalmi stratégia ugyanúgy el fog indulni, mint ahogyan a Prosperitati Alapítvány támogatásai elindultak három évvel ezelőtt. Nagyon szeretnénk, ha a községünkben élő, turizmussal foglalkozó személyek mind felkészülten várnák ezt a pályázati kiírást, és ne akkor kezdjenek el azon gondolkodni, hogy mit szeretnének fejleszteni – nyilatkozta Fejsztámer Róbert.

Magyarkanizsán tehát a Nagypark mellé wellnessközpontot terveznek, továbbá tartományi támogatásnak köszönhetően a város központjában egy 64 milliós beruházást is véghezvisznek, amelyből 57,6 millió dinárt a Tartományi Nagyberuházási Igazgatóságnak köszönhetnek. 

A környezetvédelem is nagyobb hangsúlyt kap majd, hiszen az illegális szeméttelepek felszámolására is gondot kell fordítani. Szarapka Ede, a képviselő-testület alelnöke szerint számos olyan projektum született meg, amelyekről a decemberi költségvetés elfogadásánál még nem lehetett tudni.

– A nagyberuházási alapnál nyert 57 millió dinár önrészét a költségvetés módosításával tudjuk megvalósítani. Ugyanakkor elindult a turisztikai projekt, a turisztikai promóciók és a wellnessközpont kiépítéséhez szükséges projektum terveztetése is. Ezekre is forrásokat kell előirányoznunk. A regionális hulladékfeldolgozónál és a turisztikai kontónál jelentkezett összegnövelés, ami arra vonatkozik, hogy a törvény által nekik lehívható összeget most be kellett építenünk, mert ha beindulna az üzem működése, akkor ennek az összegnek rendelkezésre kellene állnia, továbbá az illegális szeméttelepek megszüntetésére is szükség lenne – magyarázta az alelnök.

A községi képviselő-testület huszonnyolcadik ülésén számos beszámoló is elhangzott az intézmények vezetőitől, és egyöntetűen az derült ki, hogy mindegyik a fejlődésre törekedve működik, így a Szociális Központ, a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ, a Regionális Kreatív Műhely, a Vöröskereszt, a Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény, a Magyarkanizsai Egészségház, a Gyöngyszemeink Iskoláskor Előtti Intézmény, a Községi Sportszövetség, a Tisza Menti Információs Központ, valamint a József Attila Könyvtár is. Bár képviselői kérdések felmerültek, az intézményvezetők minden esetben magyarázattal tudtak szolgálni az ülésen, ahol minden napirendi pontot el is fogadtak a képviselők. 


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége