2024. április 26., péntek
SPORTHÍREK

Az olasz nagy napja

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁROZÁS

Igazi tűzijátékot hozott a szezon második monumentuma, a Flandriai Körverseny, amely meglepetésre az olasz Alberto Bettiol győzelmével zárult.

Száz kilométert kellett tekernie a mezőnynek, mire az első jellegzetes flamand emelkedőhöz ért, innentől gyilkos ütemben következtek a macskaköves, rövid, meredek dombok. A szökevények megfogása után még bő 100 kilométer volt hátra, ettől kezdve sokan próbáltak döntő elmenést kialakítani, de egy sem bizonyult sikeresnek. A 25 éves Bettiol 18 kilométernél, az utolsó előtti emelkedőn, a Kwaremonton robbantott, senki sem tudta követni, és a válogatott emberekből álló üldözősor a célig már nem látta többé.

Végeredmény, Flandriai Körverseny (Antwerp–Oudenaarde, 270 km): Alberto Bettiol 6:18:49 óra, Kasper Asgreen +14 mp, Alexander Kristoff +17 mp, Mathieu van der Poel, Nils Politt, Michael Matthews, Oliver Naesen, Alejandro Valverde, Tiesj Benoot, Greg van Avermaet a. i. stb.

SÚLYEMELŐ-EB

A grúziai Batumiban megkezdődött a súlyemelő-Európa-bajnokság, amelynek az első hétvégéjén a román Elena Andries volt a legeredményesebb. A 24 éves lány a 49 kg-os súlycsoportban a szakítást, a lökést és az összetettet is megnyerte.

Eredmények, férfiak, 55 kg, szakítás: Scarantino (olasz) 116, Sahin (török) 112, Luca (román) 111 kg. Lökés: Ruszev (bolgár) 146, Scarantino 145, Sahin 135 kg. Összetett: Scarantino 261, Ruszev 256, Sahin 247 kg. Nők, 45 kg, szakítás: Erdogan (török) 75, Aszajonak (fehérorosz) 69, Petrova (bolgár) 69 kg. Lökés: Petrova 89, Erdogan 88, Pana (román) 84 kg. Összetett: Erdogan 163, Petrova 158, Aszajonak 150 kg. 49 kg, szakítás: Andries (román) 87, Szobol (orosz) 85, Michel (francia) 79 kg. Lökés: Andries 103, Russo (olasz) 103, Lorentz (francia) 99 kg. Összetett: Andries 190, Szobol 180, Russo 178 kg.

ÖTTUSA

Vb a Kincsem Parkban

A Kincsem Parkban, a nézők által jól követhetően, egy helyszínen rendezik meg szeptember 2. és 8. között az olimpiai kvalifikációs öttusa-világbajnokságot. Jó darabig úgy volt, a Margitszigetre kerül át a verseny, de több akadály merült fel a fővárossal történt egyeztetések során, emiatt született a döntés, hogy mégis a Kincsem Parkban lesz a világbajnokság. Gallai István, a szakág főtitkára az MTI-nek a konkrét kialakításra vonatkozó kérdésre azt mondta, hogy mobilmedencét építenek a lelátó elé, az úgynevezett bónuszvívásnak a pástja is ott

majd helyet, s most először zajlik majd az öttusával párhuzamosan laser-run (lézerlövészetes futás) világbajnokság is,

ÚSZÁS

Katinka három aranya

Hosszú Katinka három aranyérmet nyert szombaton a norvégiai Bergenben zajló úszóversenyen. A Nordic Swim Tour elnevezésű sorozat második állomásának második napján a háromszoros olimpiai bajnok 200 méter vegyesen 2:11.16 perces versenycsúccsal diadalmaskodott, míg 100 méter háton 1:00.33 perccel, 200 méter gyorson pedig 1:57.89 perccel lett első. Hosszú pénteken 400 méter vegyesen és 200 méter pillangón győzött – utóbbiban holtversenyben –, valamint 50 méter háton harmadik lett. (MTI)

RÖPLABDA

Meglepő ópázovai vereség

A C. zvezda rajtgyőzelme várható volt a röplabdázónők rájátszásának elődöntőjében, meglepetés viszont, hogy az alapszakaszban legjobb ópázovai lányok otthon kikaptak az idényben csak átlagosan teljesítő Vizurától. Mivel mindkét meccs csak a rövidítésben dőlt el, várható, hogy a folytatás is kiegyensúlyozott küzdelmekkel szolgál.

A második meccseken holnap a Vizura és a Železničar a vendéglátók, a pénteki harmadik meccseken pedig ismét Ópázován és Belgrádban játszanak.

A férfi rájátszás az este lapzárta után a Vojvodina–Mladi radnik és C. zvezda–Spartacus meccsekkel rajtolt.

Nők, elődöntő: Jedinstvo (P)–Vizura 2:3 (a sorozatban 0:1), C. zvezda–Železničar 3:2 (1:0).