2024. április 25., csütörtök
ATLÉTIKA

„Egyelőre jó úton haladok”

Világos Adriana igyekszik mindig egy kicsivel jobban dobni

Világos Adriana, a Zenta Atlétikaklub színeiben versenyző kishegyesi gerelyhajító magasan felfelé ívelő karrierje néhány évvel ezelőtt kezdődött, mikor testnevelő tanára kíséretében egy iskolai vortexdobó versenyen vett részt. A jelenlévők csak ámultak kimagasló eredményein, szakedzők javaslatára a vortexet hamar a gerely követte, az első próbálkozások pedig világcsúcsokká nőtték ki magukat.

Világos Adriana (Herédi Krisztián felvétele)

Világos Adriana (Herédi Krisztián felvétele)

Adriana idén betöltötte 15. életévét, így az 500 grammos gerellyel elért eredményeit ezentúl a Nemzetközi Atlétikaszövetség (IAAF) is jegyzi. A közelmúltban Mitrovicán 61,81 méterre repítette a sportszert, amivel vezeti a szervezet U18-as világranglistáját. A kishegyesi tehetség jelenleg öt korosztályos – nem hivatalos – világcsúcsot tart: 400 grammos gerellyel övé a legjobb eredmény a 13 (60,05) és a 14 (64,42) évesek között, míg 500-as gerellyel három korosztályban – 13 (55,76), 14 (59,69) és 15 (61,81) – tudhatja magáénak a világrekordot.

Változott valamiben az eddigi edzésmunkád?

Az előzőekhez képest annyiban, hogy most már inkább a gerelyre összpontosítunk, a kézilabda háttérbe szorul. Ez idáig kiegészítették egymást, sőt az atlétika talán másodlagos is volt, amikor jutott rá idő, akkor dobáltunk, de most már a gerelyhajítás került előtérbe. A kézilabdaedzéseken a fizikai részét elvégezzük a felkészülésnek, viszont sokkal nagyobb figyelmet és több időt szánunk a helyes technika elsajátítására és gyakorlására. Leginkább erre fektetjük a hangsúlyt.

Már korábban berobbantál a köztudatba, nagyobb egyesületek nem kerestek meg?

Kaptam már néhány ajánlatot. Érdeklődött a Vojvodina és a Partizan is, elsősorban hazai egyesületek, de megkeresett bennünket egy orosz edző is, aki nagyon intenzív nyomást gyakorolt ránk. Hetekig folyamatosan hívott bennünket, de ettől inkább besokalltunk, mintsem tetszett volna a hozzáállása.

Eddig párhuzamosan atletizáltál és kézilabdáztál is. Melyik áll hozzád közelebb, inkább csapatjátékosként vagy egyéni versenyzőként érzed jól magad?

Mindkét sportágat nagyon szeretem, igyekszem mindig a maximumot nyújtani, függetlenül attól, hogy melyikről van épp szó. A kézilabdának és a gerelyhajításnak is megvan a maga előnye és hátránya, egyelőre egyiket sem érzem ilyen szempontból könnyebbnek vagy nehezebbnek.

Mindkét fronton édesanyád az edződ. Nem nehéz elvonatkoztatni ettől a pályán?

Nem, számomra inkább könnyebbé teszi a dolgokat, mert eléggé zárkózott vagyok idegenekkel szemben. Vele könnyebb nyíltan beszélni akár a problémákról, akár a pozitívumokról. Szívesen elmondom neki edzésen is, milyen kételyeim vannak, mi nehezebb és mi könnyebb számomra, esetleg mi az, ami nem megy. Ez a viszony inkább erősíti a kapcsolatunkat.

Engedékenyebb vagy inkább szigorúbb veled a társaidhoz képest?

Nem érzem, hogy kivételezne velem, úgy kezel, mint a többieket. Azt sem, hogy esetleg plusznyomást helyezne rám.

Lassan választás elé kényszerülsz a kézilabdát és az atlétikát illetően, főleg, ha egyiket profi szinten szeretnéd művelni.

Már korábban, tavaly meg kellett hoznom ezt a rendkívül nehéz döntést, hiszen a korosztályos kézilabda-válogatott is számított rám, több edzőtáborba is hívtak. Rá kellett jönnünk azonban, hogy magasabb szinten a kettő együtt már nem működik. Mindkét sportágat nagyon szeretem, de a kézilabdával nem szeretnék profi szinten foglalkozni, inkább csak hobbiként, szórakozásként tekintek rá.

Az eredményeidet ettől az évtől már az IAAF is jegyzi. Egy ilyen fiatal versenyző számára mit jelentenek ezek a rekordok?

Nagyon örülök neki, hogy versenyről versenyre javulni tudok, és hogy végre a nemzetközi mezőnyben is számon tartanak. Ettől függetlenül mindig a lehető legjobbra törekszem, igyekszem a maximumot nyújtani, nem is a világcsúcsok, hanem inkább magam miatt. Lépésről lépésre haladok, mindig kitűzök egy kisebb célt, és azt igyekszem elérni, mindig egy kicsivel jobbat dobni. Egyelőre jó úton haladok.