2024. április 24., szerda

Továbbtanulás itthon, európai színvonalon

A topolyai középiskolákban folytatta tájékoztató körútját az MNT

A Magyar Nemzeti Tanács nyolcadik éve szervezi meg a felsőoktatási tájékoztató körútját. A program részeként az MNT már nemcsak az érettségi előtt álló fiatalokat, hanem a harmadikosokat és a szülőket is megszólítja szülői értekezletek formájában. Tegnap délután Topolya középiskolás tanulói, illetve szüleik számára szerveztek tájékoztatót, amelyen az MNT tagjai, illetve az Európa Kollégium képviselői ismertették a szülőföldön való továbbtanulási lehetőségeket.

Kisimre Szerda Anna tegnap a topolyai középiskolákban ismertette a Magyar Nemzeti Tanács komplex ösztöndíjprogramját(Kiss Zoltán felvétele)

Kisimre Szerda Anna tegnap a topolyai középiskolákban ismertette a Magyar Nemzeti Tanács komplex ösztöndíjprogramját(Kiss Zoltán felvétele)

– Április 1-jén kezdtük meg a vajdasági tájékoztató körutat, amely április 12-éig tart – hallottuk Kisimre Szerda Annától, az MNT tagjától – Május közepén tanulmányi kirándulást szervezünk, majd a nyár folyamán több helyszínen szerb nyelvi felzárkóztatási képzéseket. Felsőoktatási tájékoztatási körút is lesz, és tájékoztató füzetek is jelennek meg. A felvételi előkészítők januártól júniusig tartanak. Tartalmaz tovább ez a program egy ösztöndíjazási lehetőséget az egyetemisták részére, demonstrátori ösztöndíjat azoknak a felsőbb évfolyamra járó egyetemistáknak, akik segítik az elsőévesek beilleszkedését a felsőfokú intézménybe, és ide tartoznak az Európa Kollégium szolgáltatásai is. Tanulmányi utat is szervezünk a diákok számára május 18-án, szombaton, Újvidékre és Szabadkára. Ezen alkalmuk lesz a tanulóknak betekintést nyerni az egyetemek világába. Az Újvidékre utazóknak lehetőségük lesz meglátni az Európa Kollégiumot is. Ezek a tanulmányutak ingyenesek lesznek.

Az itthoni továbbtanulás előnyeiről, a segítségnyújtás további lehetőségeiről, módozatairól hallhattak a továbbiakban a szülőértekezlet résztvevői.

Kovács Birkás Zsolt, az Európa Kollégium nevelőtanára mutatta be az intézményt az érdeklődőknek. – Olyan intézményről van szó, amely a vajdasági magyar egyetemisták elhelyezését hivatott biztosítani. A kollégiumban olyan programok valósulnak meg, amelyek egyrészt segítik a felzárkóztatást, másrészt segítik, hogy egyetemistáink minél sikeresebbek legyenek a továbbtanulás folyamán. Mindig az első lépések a legnehezebbek, de lévén, hogy a munkaerőpiacon egyre nagyobb igény van jól képzett szakemberekre, mérnökökre, orvosokra, mindenkit csak bátorítanék, hogy használja ki ezt a nagyszerű lehetőséget. Szerintem az Európa Kollégium jelentős mértékben segítheti a fiatalokat a fontos döntésükben – hangsúlyozta Kovács Birkás.

Megkérdeztünk néhány szülőt és diákot is arról, hogyan és hol tervezi a továbbtanulást.

– Nagyon tetszett az előadás, de sajnos itt, Vajdaságban nem találtam olyan szakirányt, amelyen folytatni szeretném tanulmányaimat. Kutyatenyésztők vagyunk, ezért kinológiát szeretnék tanulni a jövőben Magyarországon – mondta a gunarasi Kiss Dzsesszika.

– Sajnos én sem találtam itthon olyan szakot, amire beiratkoznék, ezért döntöttem úgy, hogy Hódmezővásárhelyre, a lovasakadémiára pályázok. Egyébként jónak tartom ezt az ismertetőt, mert sokat megtudhattunk belőle – mondta a kishegyesi Kovács Krisztina.

– Gunarasról jöttünk meghallgatni ezt a tájékoztatót. Sok szép dolgot hallottunk, a gyermekünk állatorvosi szakra jár, és még nem döntött arról, hol fog továbbtanulni. Ez az előadás segíthet meghozni a megfelelő döntést – fogalmazott Kádár Melinda.

Német Viktornak is tetszett a tájékoztató.

– Újvidéken, az állatorvosi szakon tervezek továbbtanulni. Szeretnék jelentkezni az Európa Kollégiumba is, mert nagy kedvet kaptam hozzá. Több osztálytársammal is beszéltem, akik ugyanígy gondolkodnak.

Faragó Berecz Gitta is Gunarasról érkezett a szülői értekezletre.

– Rengeteg hasznos információt hallottunk itt. A tanulónk még harmadikos. Igazából még nem körvonalazódott, hogy folytatja-e a tanulmányait. Mi azt szeretnénk – amennyiben úgy dönt, hogy továbbtanul –, ha itthon folytaná tanulmányait.