2024. április 18., csütörtök

Lehetőségek és problémák a gazdaságban

A munkaerőhiány elkerülése érdekében szisztematikus együttműködésre van szükség a gazdasági kamara, a helyi önkormányzatok és az állami szervek közt

A Szabadkai Regionális Gazdasági Kamarában szerdán tartották meg a vállalkozók parlamentjének hatodik ülését, ahol azt is megtudtuk, hogy a korábbi igazgató, a nyugdíjba vonult Slobodan Vojinović helyét megbízott igazgatói minőségben Biljana Štavljanin veszi át.

A vállalkozók parlamentjének ülésén hat napirendi pontot vitattak meg a képviselők. A résztvevők többek között szót ejtettek a régióban 2018 folyamán lejátszódott gazdasági folyamatokról, és a szektorban tapasztalható újításokról. Újságírói kérdésre Mitar Nikolić, a Regionális Gazdasági Kamara vállalkozói parlamentjének elnöke elmondta, hogy a statisztikák alapján a tavalyi év folyamán tovább nőtt a régió gazdasága, és előrelépésként értékelte azt, hogy csökkent a munkanélküliek száma.

Mitar Nikolić, Miljan Ljušić és Branimir Stojanović (Fotó: Benedek Miklós)

Mitar Nikolić, Miljan Ljušić és Branimir Stojanović (Fotó: Benedek Miklós)

– Azt is szem előtt kell tartanunk, hogy a régió munkaerejének egy része külföldön vállal munkát, amit jelentősen megkönnyít az, hogy mind a magyar, mind pedig a horvát állam lehetővé tette a kettős állampolgárságot. Ezen tendencia itt, a határ menti régióban még erősebb, és a jövőben komoly kihívásokkal nézünk szembe. A régió egyébként csaknem másfél milliárd eurónyi árut exportált 2018-ban. Ez utóbbi azt bizonyítja, hogy a termelést magas szinten tudjuk tartani, viszont a munkaerőhiány elkerülése érdekében szisztematikusan együtt kell működnünk a helyi önkormányzatokkal és az állami szervekkel – mondta Mitar Nikolić.

A rendezvényen jelen volt Branimir Stojanović, a Gazdasági Minisztérium államtitkára, aki elmondta, hogy igyekeznek minél jobban megismerni a gazdasági szereplőket, és ezt a célt szolgálja a jelen ülésen való részvétele is.

– Igyekszünk testközelből megismerni a vállalkozókat, és azt szeretnénk elérni, hogy a velük való kommunikáció minél szorosabb legyen, hogy tudjunk reagálni azokra a specifikus kihívásokra, amelyek egy-egy régióra jellemzőek, és hogy ezáltal jobb feltételeket biztosítsunk a gazdaság számára. A tavalyi évben szerzett benyomások alapján már az idén is több programot megváltoztattunk, és ezt a jövőben is folytatni szeretnénk. Az észak-bácskai körzetben az elmúlt időszakban több nagy befektetés valósult meg, és mi programjainkkal azt szeretnénk elérni, hogy a kis- és középvállalkozások is bekapcsolódjanak a gazdasági folyamatokba, például beszállítókként – mondta Branimir Stojanović.

Az ülésen felszólalt Miljan Ljušić, a Szerbiai Fejlesztési Alap belgrádi kirendeltségének igazgatója is, aki azokat az új lehetőségeket mutatta be az érdeklődőknek, amelyek a vállalkozók előtt állnak nyitva, például kedvezményes kölcsönök formájában.