2024. május 14., kedd

Új statútuma van Topolyának

Jelentések, tervek a községi képviselő-testület ülésén

Kisebb vitákkal ugyan, de mind a 23 napirendi pontot megszavazták a tegnap megtartott képviselő-testületi ülésen Topolyán. Az előző összejövetelen megvitatták Topolya község Statútumára vonatkozó módosítási javaslatot, most pedig megszavazták azt. Ezzel kapcsolatban Kislinder Gábor községi elnök a sajtónak tett nyilatkozatában elmondta, hogy az új alapszabályzat gyakorlati alkalmazása őszre lesz lehetséges.

A Juhász Erzsébet Könyvtár múlt évi tevékenységéről Penovác Náray Éva igazgatónő számolt be (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A Juhász Erzsébet Könyvtár múlt évi tevékenységéről Penovác Náray Éva igazgatónő számolt be (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A következő időszak feladata, hogy leellenőrizzük, vajon az intézmények és közvállalatok felügyelő bizottságainak az összetétele megfelel-e az előírásoknak. Tudni kell, hogy a jelentések a jövőben gyakoribbak és rövidebbek lesznek. A község lakosságának figyelembe vételével a következő választások után 35 küldött alkotja majd a kkt-t, és ez ellen az ellenzék sem tiltakozott. Az új községi Statútum másik sarkalatos pontja, hogy bevezetésre kerül a díszpolgári cím. Hamarosan letisztul majd, hogy a községnek mire lehet és milyen módon pénzeket fordítani, ugyanakkor a helyi közösségek helyzetével és hatáskörével kapcsolatban is vannak letisztázandó dolgaink – nyilatkozta Kislinder.

A testület 22. ülésén elfogadták a Községi Rendkívüli Helyzetei Törzskarának 2018. évi működési jelentését, illetve az idei évre vonatkozó terveket. A képviselők meghallgatták, és szavazataikkal elfogadták a Juhász Erzsébet Könyvtár, a Topolyai Művelődési Ház, és Topolya Község Múzeumának múlt évi tevékenységéről tett beszámolókat. Penovác Náray Éva, a Juhász Erzsébet Könyvtár igazgatónője elmondta, hogy a nemzetközi szabványok egy régió lakosságszámához viszonyítva 10 %-ban határozzák meg egy-egy könyvtár tagságának ajánlott számát.

– Topolya községnek mintegy 14 ezer lakosa van, intézményünknek pedig körülbelül 2800 tagja, ezzel a nemzetközi ajánlást magasan túlteljesítjük. A gyerekek részére az egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő programunk a Mi fán terem?, és a Tako lako című szerb nyelvi tanfolyam, de a Coder klub is sikerrel, illetve eredményesen működik. Az idősebbekre is gondoltunk a rendkívül sikeres számítógépes tanfolyamunkkal, amit már legalább 400-an elvégeztek. A múlt év nagy lépése volt, hogy úgy vettük leltárba a 130 ezres könyvállományunkat, hogy egyetlen napra sem zártunk be – fejtette ki az igazgatónő, aki ellenzéki képviselői kérdésre válaszolva elmondta, hogy a község egy-egy falvában a könyvtárosok a lelkes hozzáállásuknak köszönhetően visznek színt a mindennapokba, ugyanakkor van olyan fiókkönyvtár is, ahol a működési alapfeltételek teljes mértékben lehetetlenné teszik a működést, így például Bácskossuthfalván.

Csípe Tímea, a Topolyai Művelődési Ház igazgatónője a múlt évi tevékenységét összegezve megköszönte a közönség támogatását, és hogy a szkeptikus hangok ellenére többször is sikerült megtölteni a 10 év után ismét birtokba vett színháztermet. Topolya Község Múzeumának igazgatónője, Gazsó Hargita ismertette, hogy jelentősen csökkent az intézmény fenntartási költsége, miután több régi nyílászárót sikerült lecserélniük, és jelenleg is zajlanak az egykori kastélyban a tatarozási munkálatok.

– Több érdekességgel, három állandó tárlattal, a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően korszerű érintőképernyős monitorokkal várjuk a látogatóinkat. Múlt évben 2400 gyermeket, és közel 1900 felnőttet láttunk vendégül a tematikus programoknak és tárlatoknak köszönhetően – mondta el egyebek mellett a múzeum igazgatónője, aki a létszámstop feloldásával abban reménykedik, hogy szakképzett munkatársakkal tud majd bővülni az intézmény. Topolya község Idegenforgalmi Szervezetének múlt évi tevékenységéről a hivatal munkatársa, Sanja Privićević számolt be, aki közzé tette, hogy 10 év statisztikáit elemezve, 2018-ban volt a csúcson a vendégéjszakák száma a községben. Szám szerint 12 ezer 500-at jegyeztek be. A község településeinek jelképeivel ellátott ajándéktárgyak eladása pedig 30 %-kal nőtt meg.

Az ülésen Miladin Nešić, a község polgári jogvédője elmondta, hogy legtöbben a horribilis vízlecsapolási illetékek miatt keresték fel. Az ülésen közzé tették, hogy a jövőben a szolgálat megnevezése Helyi Ombudsman lesz. A kkt-n határoztak még a 2019. évre vonatkozó Helyi Foglalkoztatási Cselekvési Tervről, és meghozták a topolyai 2. blokk egy részére, vagyis a fürdő és a Nikola Tesla Általános Iskola környékére vonatkozó részletes szabályozási tervet.

Az ülés kezdetén Sörfőző Andor és Aleksandar Karabasil ellenzéki képviselők elhagyták az ülést, tettükkel az országban uralkodó politikai helyzet ellen kívántak tiltakozni.