2024. május 10., péntek

Folytatódik a csatornaépítés

Kishegyes községbe látogatott a tartományi kormányfő – Újabb hatmilliárd dinár a vízzel kapcsolatos projektumokra – Határidőn belül elkészül a Kúla–Kishegyes-csatorna – állítja a vízgazdálko

Kishegyes községbe látogatott Igor Mirović tartományi kormányfő tegnap délelőtt, hogy megtekintse a Kúla és Kishegyes között épülő csatornán folyó munkálatokat.

Igor Mirović megtekinti az öntözőcsatorna építését (Lakatos János felvétele)

Igor Mirović megtekinti az öntözőcsatorna építését (Lakatos János felvétele)

Az eseményen jelen volt többek között Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár, Slavko Vrndžić, a Vajdaság Vizei Közvállalat igazgatója, Marko Lazić, Kishegyes község polgármestere, és Szűgyi István, a községi képviselő-testület elnöke. A Kúla–Kishegyes- kanális egy regionális csatornahálózat részét fogja képezni, amikor elkészül, nyilatkozata a médiának Igor Mirović.

– Tizenegy projektumra biztosítottunk eszközöket az Egyesült Arab Emírségek Fejlesztési Alapjának köszönhetően. Ezáltal a tartományi kormány és a Vajdaság Vizei Közvállalat 11 helyszínen valósít meg igen komoly beruházásokat. Regionális hálózatokat rekonstruáltunk, és elvittük a vizet a mezőgazdasági termelőkhöz is. E rendszereknek köszönhetően több mint 37 hektárt sikerült lefedni. Az idei évre vonatkozóan 18 új projektum van tervben, ami újabb 70 ezer hektár lefedettségét biztosítja. Az új beruházások előkészületei már megtörténtek, a teljes értékük pedig több, mint 6 millió dinárt tesz ki. Az idei évben Bácska és Bánát mellett Szerémségben is kezdődnek majd munkálatok – nyilatkozata a kormányfő, és hozzáfűzte, hogy a köztársasági kormánnyal jelenleg támogatási modellek kidolgozásán fáradoznak, amelyek révén a termelők a lehető legkedvezőbben juthatnak öntözési rendszerek kínálta előnyökhöz. Erre szükség van, mivel a szárazság a klímaváltozás miatt állandósuló jelenség lehet – fogalmazott Mirović.

Jelenleg a Kúla–Kishegyes-csatorna építésének második fázisa zajlik, számolt be a médiának Slavko Vrndžić.

– Ez az egyik legkiemelkedőbb projektum, amin dolgozunk. Itt már a konkrét felhasználókkal számolunk, vagyis a csatorna maximálisan ki lesz használva. Verbász községben a Sava Kovačević Rt. Mezőgazdasági Vállalat, Kishegyes községben pedig a DTD Ribarstvo Kft. és a Feketics Szövetkezet locsol majd ebből a csatornából. A beruházásnak köszönhetően több ezer hektár válik öntözhetővé, a csatorna ezen szakasza pedig 5 kilométer hosszú. A szakasz kiépítésének határideje egy év, de úgy gondolom, hogy már szeptember-október környékéig sikerül befejezni – mondta el az igazgató.

A Kúla–Kishegyes-öntözőcsatorna egy öntöző hálózat része lesz, és a tervek szerint egy víztározó tó is táplálkozik majd a vizéből, nyilatkozta a médiának Szűgyi István.

– Hivatalosan március negyedikén kezdődött meg a csatorna építésének második fázisa. Ez egy több, mint öt kilométer hosszú szakasz lesz, és merjük remélni, hogy határidőn belül el is készül. Öntözési szempontból óriási előrelépést jelent, amikor elkészül teljes egészében. Majdan a hosszúsága eléri a 15 kilométert, és 11 500 hektár öntözését tervezzük belőle. A kanálisnak köszönhetően azt is meg tudjuk oldani, hogy a Potok-völgyben egy víztározó tavat létesítsünk. A munkálatok részét képezi, hogy egy gát létesül a Potok-völgyben. Ez után egy pumparendszerrel lehet majd feltölteni a tavat – mondta el a kkt elnöke, aki arról is szólt, hogy egy rekreációra és öntözésre egyaránt használható víztározó létesül majd a Potok-völgyben.

A Kúla–Kishegyes-öntözőcsatorna megépítésének költségei elérik a 3,6 millió eurót, fogalmazott Szűgyi, aki szerint a beruházásnak köszönhetően az itt működő mezőgazdasági cégek és a magántermelők is élhetnek majd az öntözés lehetőségével.