2024. április 18., csütörtök

A tisztább Sodrósért

Vasárnap 50-nél is több önkéntes részvételével és a Dél-Telep helyi közösség támogatásával környezetvédelmi akciót szervezett a Zeleni sad Környezetvédelmi Egyesület és a Čistoća közvállalat.

A hétvégén a Zeleni sad Környezetvédelmi Egyesület szervezésében nagytakarítás volt a Sodrósban (Ótos András felvétele)

A hétvégén a Zeleni sad Környezetvédelmi Egyesület szervezésében nagytakarítás volt a Sodrósban (Ótos András felvétele)

A hétvégén az egész városból összesereglett önkéntesek szemeteszsákkal a kezükben megkezdték a dél-telepi Sodrós városrész tisztítását az összegyülemlett szeméttől. A munkához az önkéntesek kesztyűt is kaptak. Csupán egy óra munka után több mint 60 zsáknyi szemetet szedtek össze a Duna mellett húzódó árterületen.

Sara Pavkov, a Zeleni sad Környezetvédelmi Egyesület elnöke elmondta, a Sodrósban nőtt fel, és azt szeretné, ha az emberek megértenék, mennyire fontos a környezetünk védelme. – Jó lenne, ha polgártársaink felfognák a környezetvédelem fontosságát, mindenki saját tetteivel hozzájárulhat a természet megóvásához. Az önkéntesek most megtettek mindent ennek érdekében. Azt hiszem, hogy a vasárnapi környezetvédelmi akcióval megmutattuk azt, hogy a csapatmunkát és a társaságot valóban mindannyian élvezzük. Akcióinkkal szeretnénk felébreszteni azokat az elfelejtett értékeket, amelyek léteztek a régi Jugoszláviában. Akkoriban rengeteg munkaakciót szerveztek, olyanokat, amelyek során az emberek új barátságokat kötöttek, új szerelmek születtek, élvezték a közösséget, de természetesen néha veszekedtek is – magyarázta Pavkov.

Jasmina Predojević, a tartományi környezetvédelmi titkárság dolgozója is részt vett a vasárnapi, szemétgyűjtési akcióban. Hangsúlyozta, hogy soha sem volt ilyen rossz a „szeméthelyzet”, de mindenre van megoldás, ha megvan az akarat a véghezviteléhez. A Dnevnik napilapnak elmondta, hogy ő is Újvidéken született, ismeri városát, és tudja, hogy a Sodrós még soha sem volt ennyire piszkos. – Újvidék nemsokára már felismerhetetlen lesz. Kérdés, hogy a lakosság migrációja okozza-e ezt, vagy az, hogy az emberek környezetvédelmi tudata annyira alacsony szinten van, hogy a szemetet gondolkodás nélkül eldobálják. Nagyon sokféle lehetőségünk van a szemétkezelésre, az újrahasznosítás egyike ezeknek – mondta Predojević.

Đorđe Stevanić pár hete csatlakozott a Zeleni sad egyesülethez, ő is szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy Újvidék tisztább város legyen. Elmondta, hogy nagyon hasznosak az ilyen akciók, mert a szemétgyűjtésen kívül a polgárok érzékelhetik, hogy mennyire fontos a környezetvédelem.

A munkaakcióban idősebb polgárok is szép számban részt vettek, olyanok, akik visszaemlékeztek a régmúlt időkre, amikor sokkal gyakrabban szerveztek ilyen jellegű akciókat. Szerintük nem ártana, ha a vállalatokban szervezett, egyre népszerűbb team building (csapatépítés) jellegű találkozásokon több szó esne a környezetvédelemről.

A környezetvédelmi egyesület tervei szerint hamarosan újabb akciókat szerveznek, mert ha a Duna leapad, ismét rengeteg szemét kerül majd a partra.