2024. március 28., csütörtök

Fecskeakció

Fecskevédelmi projektumban vesz részt a gunarasi iskola – Rohamosan fogy a fecskeállomány – mondta el előadásán Gergely József ornitológus

Tegnap délelőtt a gunarasi civil központ nagytermében előadásra és képkiállításra került sor, a Dózsa György Általános Iskola madárvédelmi projektumának keretében.

Gergely József a fecskék védelméről (Lakatos János felvétele)

Gergely József a fecskék védelméről (Lakatos János felvétele)

Az iskola a Megismerni, megfigyelni, megszámolni, megvédeni – Egy tanév a fecskékért című pályázaton vesz részt, amit a magyarországi Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány írt ki. Az iskolából Plohl Judit biológiatanár és Csetvei Győri Gabriella koordinálják a projektumot. Plohl Judit arról számolt be lapunknak, hogy ősszel jelentkeztek a pályázatra.

– Igazgatónőnk, Csikós Hermina jóvoltából veszünk részt ezen a pályázaton, amely kutatómunkával kezdődött. Célja az volt, hogy Gunarason felmérjük a fecskeállományt. A felsős tanulók végigjárták a falu utcáit, és minden házban megszámlálták a fészkeket. A háziaktól megkérdezték, hogy hány fecske volt a nyáron és feljegyezték a madarak számát. A kutatást májusban meg fogjuk ismételni, hogy meglássuk, mennyi fecske tért vissza. Két diák prezentációt is készített a fecskékről – mondta el Plohl, majd arról is szólt, hogy a projektumnak köszönhetően a gyerekek egy magyarországi kiránduláson vehetnek részt, az iskola pedig taneszközöket kap.

Az iskola összes diákja részt vett a projektum keretében megszervezett rajpályázaton, mondta el lapunknak Csetvei Győri Gabriella.

– Az alsós osztályokban a tanítónők bonyolították le a rajzversenyt, a felsőkben én. Témánk a fecskék kinézete, életmódja és fészekrakása volt. A munkák közül közösen kiválasztottuk a legjobbakat, és ezeket kiállítottuk az előadás előtt. E munkának köszönhetően a gyerekek jobban megismerték a fecskéket és életmódjukat – mondta el a koordinátor, majd azt is elárulta, hogy az iskolában ez volt az első ilyen nagy volumenű természetvédelmi projektum. Ha lehetőség nyílik rá, akkor szívesen részt vesznek más hasonló projektumokban is, fűzte hozzá.

A gunarasi iskola diákjainak Gergely József ornitológus tartott előadást a fecskékről. Amint elmondta lapunknak, a Völgy-Híd Természetvédelmi Alapítvány pályázatán több vajdasági iskola is részt vesz, és őt kérték fel, hogy előadást tartson a fecskevédelem problematikájáról.

Szemtanúi vagyunk annak, hogy évről évre csökken a parti, a füsti és a molnárfecskék állománya. Az elmúlt 10 évben a klímaváltozás egyre kifejezettebb, és ez nagyon sújtja a fecskéket. A rendkívüli hideg, az extrém meleg, a rovarok számának csökkenése és a kis gazdaságok megszűnése mind hozzájárul ezeknek a madaraknak az eltűnéséhez. A partifecske-állomány létszáma majdnem egyharmadára zsugorodott az elmúlt 10 évben – számolt be Gergely a riasztó tényekről, majd arról szólt, hogy nagyon jók az ilyen jellegű projektumok. Egyrészt segítenek felmérni az adott település fecskeállományát, másrészt a gyerekek megtanulják, hogyan segíthetnek a fecskéken.