2024. március 28., csütörtök

Akik példát mutattak hazaszeretetből

Megemlékezés Paganini József tüzérszázados sírjánál

Csütörtökön tartották meg a hagyományos 1848/49-es megemlékezést a Zentai úti temetőben Paganini József tüzérszázados sírjánál. Az eseményt a cserkészekkel a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület, a VaMaDisz és a VIFÓ szervezte.

Megemlékezők a Zentai úti temetőben (Fotó: Patyi Szilárd)

Megemlékezők a Zentai úti temetőben (Fotó: Patyi Szilárd)

Az egybegyűltek elénekelték a himnuszt, majd a megemlékezőket Miklenovics Aranka köszöntötte, aki elmondta, hogy a rendezvénnyel a szabadságharc hőseire emlékeznek, amelyek között ott van Paganini József is. Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminiszterének ünnepi gondolatait dr. Cserháti Eszter, a szabadkai Magyar Főkonzulátus konzulja olvasta fel.

Cserháti Eszter Paganini József sírja előtt (Fotó: Patyi Szilárd)

Cserháti Eszter Paganini József sírja előtt (Fotó: Patyi Szilárd)

– Nemzeti színű kokárdával a szívünk felett büszkén emlékezünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire, akik példát mutattak nekünk hazaszeretetből. Ugyanakkor erőt is tudnunk kell meríteni az ő tetteikből, ugyanis nekünk is meg kell vívnunk a magunk harcát, hiszen biztonságunkat, keresztény kultúránkat, nemzeti identitásunkat veszély fenyegeti. A ’48-as hősök nem méricskéltek, nem számolgattak, nem ijedtek meg a túlerőtől sem. Csak a haza védelmét, kizárólag a nemzet érdekét tartották szem előtt. Nekünk is így kell tennünk a mai napon – állt Szijjártó Péter levelében.

Baráth Gábor a kaponyai csatáról tartott rövid előadást (Fotó: Patyi Szilárd)

Baráth Gábor a kaponyai csatáról tartott rövid előadást (Fotó: Patyi Szilárd)

A miniszter levelének felolvasása után Baráth Gábor történelemtanár a kaponyai csatáról tartott rövid előadást, amelyben elmondta, hogy katonai értelemben nem a nagy méretű csaták közé tartozik a kaponyai, de jelentősége a fontos összecsapások közé emeli. A történelemtanár elmondta, hogy a csatában a magyar csapatok a túlerőben lévő szerb felkelőktől védték meg Szabadkát.

A beszédek után Palatinus István katolikus plébános tartott igeliturgiát, majd áldást kért Paganini József sírjára és az összes sírhelyre, amelyben a magyar szabadságharc hősei nyugszanak.

Paganini József síremléke (Fotó: Patyi Szilárd)

Paganini József síremléke (Fotó: Patyi Szilárd)

Az igeliturgia után kegyeletadó koszorúzásra került sor. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Cserháti Eszter, Szabadka Város önkormányzatának nevében Magosi Zsuzsanna polgármesteri tanácsos, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Baráth Gábor MNT-tag, a Vajdasági Magyar Szövetség nevében Boros Elvira, a Szent György Lovagrend nevében dr. Bogner István és Miklenovics Tibor, a Vajdasági Ifjúsági Fórum nevében Berkó Szilárd és Rózsa Ramóna, a Lányi Ernő IME nevében pedig Mihályi Katalin elnök és Muhi Melinda helyezte el a kegyelet virágait.

A megemlékezésen a Lányi Ernő IME Veronika énekköre énekelt ’48-as dalokat.