2024. április 25., csütörtök

Buszsofőrök kerestetnek

Országszerte 2000 hivatásos vezető kiképzésére lenne igény

Szerbiában a buszsofőri szakma továbbra is a legkeresettebbek közé tartozik. A térségben szintén nagy hiány van buszvezetőkből, ennek legfőbb oka pedig a gazdasági migráció – mondja Zoran Đorđević munkaügyi miniszter. Szerinte e rendkívül keresett munkaerő elvándorlását oktatási reformmal, az iskoláztatásnak a gazdaság szükségleteihez való igazításával, jobb üzleti feltételek kialakításával, új munkahelyek megnyitásával lehet megfékezni.

(Fotó: Dávid Csilla)

(Fotó: Dávid Csilla)

Az utasszállító vállalatok illetékesei, akárcsak a közúti szállítók egyesületei, már jó ideje figyelmeztetnek arra, hogy országszerte 6000 betöltetlen sofőri munkahelyre várják a jelentkezőket. Szerintük egyértelmű, hogy a hivatásos sofőrök a jobb kereset végett mennek el külföldre, hiszen itthon a közúti forgalomban részt vevő hivatásos sofőrök havonta 40.000–65.000 dinárt keresnek, az Európai Unióban viszont átlagban 1200 euró a havi bérük, Németországban akár 2500 euró is.

Tavaly például a belgrádi városi közlekedési vállalatból nem kevesebb mint 433 ember távozott, közülük 247 sofőr felmondott. A vállalat minden tőle telhetőt megtesz a munkaerő visszatartásáért, elsősorban tisztességes bért igyekszik fizetni: tavaly februárban a buszsofőrök fizetése 52 000 dinár volt, ma már 65 000 dinár.

A munkaerőpiacon nincs elegendő D kategóriás jogosítvánnyal rendelkező sofőr, és egyre kevesebben jelentkeznek a nekik kiírt pályázatokra. A fővárosi közlekedési vállalat azt tervezi, hogy csak az idén 347 újabb buszsofőrt alkalmaz. Egyes becslések szerint évente országszerte 2000 hivatásos sofőrt kellene kiképezni, hogy kielégítsék a hazai és a nemzetközi szállítók igényeit. Egyes ilyen vállalatok már megszervezték az ingyenes sofőrképzést, amivel az elvándorlást szeretnék mérsékelni.

A foglalkoztatás a sofőrök elvándorlása elleni egyedüli eszköz; ezt erősítették meg a belgrádi Lasta utasszállító vállalatban is, ahol most 930 buszsofőr dolgozik. S tárt karokkal várják a további jelentkezőket, a munkahelyek betöltésére kiírt pályázat állandóan nyitva van. Ugyanez a helyzet az újvidéki Városi Közlekedési Közvállalatban, melynek autóbuszai naponta 300 000 utast szállítanak, s amely már 2017-ben is jelentős munkaerőhiánnyal küzdött. A vállalat honlapján bárki tájékozódhat az elhelyezkedési feltételekről. Buszsofőröket keresnek sok más utasszállító vállalatban is, pl. a zentai Severtransban, a szabadkai Subotica Trans-ban, de gyorsan munkahelyet találhatnak a kamionvezetésre jogosító engedélyek tulajdonosai is.