2024. április 26., péntek

Górcső alatt a büntetőjog

Ötödik konferenciáját tartotta a VMJE

Jogászkonferenciát szervezett a Vajdasági Magyar Jogász Egylet (VMJE) szombaton a szabadkai Pátria Szállóban. Az egylet három éve alakult, és jelenleg több mint 150 tagot számlál. Az ötödik konferenciára mintegy 80 résztvevő érkezett Vajdaságból, Magyarországról és Erdélyből. A jogi reformok című tanácskozás témái leginkább a büntetőjogra helyezték a hangsúlyt.

Nyilas Mihály: A jogászszakma számtalan lehetőséget nyújt az érvényesüléshez (Lackó Varjú Sára felvétele)

Nyilas Mihály: A jogászszakma számtalan lehetőséget nyújt az érvényesüléshez (Lackó Varjú Sára felvétele)

Nyilas Mihály, a VMJE elnöke a sajtónak elmondta, hogy az egylet egyik fő célja az utánpótlásról való gondoskodás. Mint mondta, ez egy nagyon szép és vonzó szakma, ami számtalan lehetőséget nyújt az érvényesüléshez a közszférában és a magánszférában egyaránt.

– A résztvevők létszáma a jogásztársadalom erejéről tanúskodik, amit az egylet a továbbiakban is támogat és erősít. Elsősorsban okleveles jogászok, de joghallgatók is tagjai az egyletnek. A részarányos foglalkoztatásnak köszönhetően egyre több lehetőség van bíróként, ügyészként dolgozni, illetve egyéb közhivatali munkát végezni. A mostani konferencia címe arra utal, hogy a jog állandóan változik, amire azért van szükség, mert az élet is modernizálódik, és ezért a jogszabályoknak is változniuk kell. Most három ország vonatkozásában látjuk majd a változásokat, mert a kitűnő kapcsolatoknak köszönhetően a testvérszervezetek előadói is bemutatják az aktuális módosulásokat. Szeretnénk, ha a tanácskozás résztvevői több tudással és nagyobb tájékozottsággal gazdagodnának – nyilatkozta az elnök.

A tanácskozáson vajdasági, magyarországi és erdélyi szakemberek vettek részt (Lackó Varjú Sára felvétele)

A tanácskozáson vajdasági, magyarországi és erdélyi szakemberek vettek részt (Lackó Varjú Sára felvétele)

– Lassan már az egész Kárpát-medencére is kiterjed a konferenciánk. Minden évben igyekszünk két tanácskozás házigazdái lenni, és jogászbálat is szervezünk – mondta a sajtó képviselőinek Erdődi Edvina, a konferencia szervezője.

A magyarországi Magyar Jogász Egylet saját konferenciájára is rendszeresen meghívja a határontúli egyletek tagjait. Sárközi Tamás, a Magyar Jogász Egylet elnöke azt nyilatkozta a médiának, hogy a szombati összejövetel unikum, hiszen most más ország képviselői is előadást tarthattak.

– Minden országban más-más problémák vannak jelen és a jogi hagyományok sem teljesen azonosak, de fontos, hogy a jogásztársadalom összetart, amit ez a konferencia is jelképez – mondta ki Sárközi.

A konferencián többek között dr. Kis Júlia kolozsvári ügyvéd a Facebookra feltöltött képekhez fűződő jogokról és a romániai bírósági joggyakorlatról tartott előadást, a romániai büntetőjogban alkalmazott vádalkuról Balogh Zsuzsa, a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Jogtudományi Karának mesterszakos hallgatója értekezett, Bicskei Ferenc, a Kecskeméti Törvényszék elnöke pedig a devizahitel jogi kérdéseit részletezte az egybegyűltek előtt.

A konferenciát és az egylet közgyűlését követően este a szálló báltermében a III. Vajdasági Magyar Jogászbálat is megtartották.