2024. április 19., péntek

Többe kerülhet a nyaralás

Ötszörösére emelnék az utazási irodák éves biztosítási díját – A szolgáltatások is drágulnak

Az új utasbiztosítási szabályzat szerint a biztosítóházak az eddigi évi 700 euróról 3500 euróra növelnék a turisztikai ügynökségek kötelező éves biztosítási díját. Az új törvénytervezet jelentős mértékben fenyegetné a kis- és közepes idegenforgalmi vállalatok fennmaradását.

A Vajdasági Gazdasági Kamara és az Utazási Irodák Szerbiai Szövetsége (YUTA) tegnap Újvidéken tanácskozást tartott, amelyen az utazási irodákkal közösen vitatták meg az új idegenforgalmi törvény utazásbiztosítási szabályzatát, amelyről várhatóan júniusban hoz döntést a minisztérium.

(Ótos András illusztrációja)

(Ótos András illusztrációja)

– Idejében szeretnénk kiküszöbölni a problémákat. A múlt hónapban az ügynökségek tarthatatlan helyzetbe jutottak, főként a kis idegenforgalmi vállalatok kerültek nehéz helyzetbe azzal, hogy magas biztosítási díj kifizetésére kötelezték őket. A tavalyi 700 euró helyett az idén 3500 euró ez a kiadás, s ez jelentős mértékben megnehezíti a kisebb vállalatok munkáját. A legnagyobb biztosítási díj 10 000 eurót tett ki, és ez az összeg nincs egyensúlyban a nagyobb ügynökségek és a kisebb vállalkozások pénzügyi helyzetével – mondta Dragica Samardžić, a Vajdasági Gazdasági Kamara szaktanácsosa. Hozzátette, hogy céljaik között szerepel a biztosítási díj összegének arányos meghatározása.

– Azt szeretnénk, hogy azok a kisebb településen működő ügynökségek, amelyeknek alacsonyabb a bevételük, a működésükkel arányosan fizessék a biztosítási díjat. Meg szeretnénk akadályozni a kis üzleti vállalkozások csődbe jutását. Az új törvény segítségével azt szeretnénk elérni, hogy minden utazási iroda sikeresen fennmaradhasson a piacon – ecsetelte Dragica Samardžić.

Aleksandar Seničić, az Utazási Irodák Szerbiai Szövetségének igazgatója elmondta, hogy várhatóan május végéig sor kerül az új szabályzat meghozatalára.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Az új szabályzat által meg kell találnunk a megfelelő modellt a biztosítási díjak fizetésére, ahhoz hogy a kis és a nagyobb utazási irodák is megfelelő feltételekkel működhessenek. Az állam természetesen az utasok minél teljeskörűbb biztonságát helyezi előtérbe – hangsúlyozta Aleksandar Seničić.

Az új törvény hatással lesz az utazási irodák kínálatainak árára is – nyilatkozta Dragan Marčeta, az újvidéki Magelan ügynökség képviselője.

– Fontos volna különbséget tenni az ügynökségek között a szolgáltatásuk alapján. Mi befogadó, receptív turizmussal foglalkozunk, külföldi turistákat hozunk az országba és Szerbiában is szervezünk utazásokat. Biztos vagyok abban, hogy nem ugyanazon feltételek mellett kellene dolgozni egy receptív ügynökségnek, mint annak az utazási irodának, amely külföldi utazásokat szervez, így nagyobb biztosítási összeg szükséges számára.

– Olyan biztosítási díj meghatározása volna ideális, amely arányulna az utazási irodák bevételének az összegéhez, és hogy a kis- és nagyvállalkozások egyenrangúan viseljék a terheket, s emellett természetesen az utasok is megfelelő szolgáltatást kapjanak, akiknek a pénzéből működünk – mondta Marko Cvetinić, a Megalos utazási iroda képviselője.