Magyarul tanulnak Verbászon

Négy éve működik magyar csoport egy verbászi óvodában – Tíz verbászi általános iskolás utazik az MNT iskolabuszával

Lakatos János

2019. március 10., 13:02 >> 2019. március 10., 16:06

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Verbász mindig is többnyelvű közösség volt, amelyet igen erőteljes magyar közösség alkotott. Sajnos a 90-es években megszűnt a magyar nyelvű oktatás, és ez rányomta a bélyegét a magyarság sorsának alakulására. Ma a tömbmagyarság mezsgyéjén úgy élnek, mintha szórványban lennének. Nem hagyták azonban magukra őket, a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhetően négy évvel ezelőtt megkezdődött a magyar nyelvű óvodai oktatás a Boško Buha Gyermekintézmény Napraforgó Óvodájában. Az iskoláskorú gyerekek pedig az MNT iskolabuszprogramjának köszönhetően a szomszédos Kúla általános iskolájában tanulhatnak anyanyelvükön.

Molnár Ágota és Téglás Margit óvónők a magyar csoporttal (Fotó: Lakatos János)

A Napraforgó Óvoda 10 magyar csoportos gyermekével két óvónő foglalkozik, Molnár Ágota és Téglás Margit. Elsőként Ágota számolt be arról, hogy egészen 1994-ig létezett magyar nyelvű óvodai oktatás, vegyes csoportban. A csoportban kevés magyar gyerek volt, főként olyanok, akik vegyes házasságból származtak. A szülők kérésére viszont a nem magyar gyerekek fakultatívan tanultak magyarul. 1994-ben megszüntették ezt a vegyes csoportot, arra hivatkozva, hogy nincs elég magyar gyerek. A háborús években sok magyar elköltözött Verbászról, mesélte Ágota, a 2000-es években viszont volt egy kísérlet a magyar óvodai oktatás újraindítására. Sajnos ez sikertelennek bizonyult, a csoport mindössze egy évig működött. Az igazi változás 2015-ben állt be, amikor a Napraforgó oviban megnyílt a még ma is működő magyar csoport.

– A verbászi magyarok és a Magyar Nemzeti Tanács összefogott, és kezdeményezték a magyar csoport indítását. A Boško Buha Gyermekintézmény fogékonynak bizonyult erre az elképzelésre, és engedélyezte, hogy a Napraforgó Óvodában megnyíljon ez a csoport. Akkor 12 gyerekkel indultunk, most 10 ovissal dolgozunk. Ez vegyes korosztályú csoport, amellyel ketten foglalkozunk – számolt be Ágota óvónő, majd hozzáfűzte, hogy az MNT folyamatosan támogatja a magyar csoport munkáját. Rendszeresen kapnak különböző tanszereket, és folyamatos tartják velük a kapcsolatot.

Magyarul tanuló ovisok a Napraforgó Óvodában (Fotó: Lakatos János)

Magyarul tanuló ovisok a Napraforgó Óvodában (Fotó: Lakatos János)

Margit óvónő gyermekkorában magyar nyelvű óvodába és általános iskolába járt, a 9. és 10. osztályban viszont már szerb és magyar nyelven tanult, mert nem volt elég tanár. Arra is emlékszik, amikor létszámhiány miatt az óvodai és az általános iskolai magyar nyelvű oktatás megszűnt Verbászon. Nagy öröm volt számára, amikor négy évvel ezelőtt újraindult, és ő lehetett az egyik, aki a gyerekekkel foglalkozik. A mostani csoportban a gyerekek kizárólag vegyes házasságból származnak. Sok esetben a magyar szülő sem beszéli jól az anyanyelvét, így a gyerekek nem igazán tanulnak meg magyarul az óvoda előtt.

– Négy évvel ezelőtt akadtak olyan gyerekek a csoportban, akik beszéltek magyarul. Általuk sokkal könnyebben ment a munka, mert ők segítettek a többi gyereknek is, és húzták magukkal a csoportot. Ebben az évben már nincsenek magyarul beszélő ovisok, így a gyerekek mindent itt tanulnak meg. Játékokat, mondókákat, meséket, népdalokat tanulnak magyar nyelven. Nagyon szeretik a zenés játékokat, a verseket, a meséket pedig illusztráljuk számukra, hogy megértsék és könnyebben elsajátítsák magyarul – mondta el Margit óvónő.

A magyar csoport már négy éve működik, így voltak olyan gyerekek, akik iskolába indultak. Margit óvónő elmondása szerint a gyerekek fele folytatta magyar nyelven a tanulást, a másik felét szerb osztályba íratták a szülei.

Andrašijević Bogáncs Lívia (Fotó: Lakatos János)

Andrašijević Bogáncs Lívia (Fotó: Lakatos János)

A verbászi általános iskolában az 1991/92-es tanévtől kezdve nem indult új magyar osztály. A hivatalos magyarázat az volt, hogy nincs elég gyerek – mondta el lapunknak Andrašijević Bogáncs Lívia, a Vajdasági Magyar Szövetség verbászi elnöke.

– Kilenc évvel ezelőtt indult az első magyarul tanuló diák a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskolába. Akkor még taxival járt, s később csatlakozott hozzá még egy. 2015-ben indult be az iskolabuszprogram a Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából. Azóta a magyar gyerekek szervezetten utaznak a kúlai iskolába, ahol jelenleg egy verbászi elsős van, három másodikos és három harmadikos, valamint egy-egy negyedikes, ötödikes és hetedikes. Összesen 10 verbászi gyerek tanul magyarul a kúlai általános iskolában, és ők mind az MNT által üzemeltetett iskolabusszal utaznak. Idáig az alsósok és felsősök külön délelőtti és délutáni váltásban tanultak, de a közelmúltban könnyítettek a helyzeten azáltal, hogy az összes magyar osztály délelőtt megy iskolába. Ez azért is fontos, mert van egy kiskéri és egy kucorai gyermek is, akikért külön el kell mennie az iskolabusznak – számolt be Andrašijević Bogáncs Lívia, majd arról is szólt, hogy a verbászi magyarságot a Szirmai Károly Művelődési Egyesület fogja össze. Idáig főként idősek vettek részt a tevékenységekben, a közelmúltban viszont színjátszó csoportot indítottak Dognár János vezetésével a Kúlán tanuló magyar gyerekek számára. Az elnök szerint ez azért fontos, mert így a gyerekeket is bekapcsolják a magyar művelődési életbe.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége