2024. április 27., szombat

Dzsesszkoncert Ulm és Újvidék barátságának jegyében

Március 8-án a városházán közös koncertet tart Günter Czisch, Ulm polgármestere, és Aleksandar Dujin zongorista. A zenészek fellépését az ulmi zenekar kíséri, a koncert 20 órakor kezdődik.

Az eseményt bejelentő, tegnapi sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a rendezvényt Ulm és Újvidék baráti városok együttműködésének szentelik.

– Az Újvidék és Ulm város közötti együttműködési szerződés csak megerősíti a Duna menti városok közötti jó kapcsolatokat, illetve az Európai Unió dunai stratégiájának a jövőjét. Ulm városa jelentős mértékben támogatott bennünket akkor, amikor megpályáztuk az Európa Kulturális Fővárosa címet. A koncert hozzájárul Újvidék kulturális lehetőségeinek kiaknázásához, ezen tartalmak felismeréséhez, és a nemzetközi kapcsolatok fejlesztéséhez. A kultúra nem ismer határokat, lehetőséget nyújt arra, hogy új értékek létesüljenek, és ahhoz, hogy ezt a kincset a lehető legnagyobb mértékben hasznosíthassuk. Európa Kulturális Fővárosa csúcsszínvonalú rendezvényeket érdemel, az újvidéki önkormányzat pedig a kultúra szférájában ténykedő partnereivel együtt arra törekszik, hogy a legjobb programokat biztosítsa az újvidékiek és minden érdeklődő számára – mondta Dalibor Rožić, a városi tanács kulturális ügyekkel megbízott tagja.

Aleksandar Dujin kifejtette, hogy a koncerten Nevena Reljin lesz a hagyományos, énekes dzsesszelőadó, őt kíséri Ulrich Kuhn nagybőgőn, valamint Berthold Fischer szaxofonon.

– Egy évtizedes együttműködésünk gyümölcseként Czisch úrral sikerült egy olyan zenekart összeállítani, amelyben mindkét város zenészei helyet kaptak. Először 2006-ban léptünk fel a Wheels újvidéki dzsesszklubban. Azóta Czisch úr többször is szerepelt az Aleksandar Dujin Orkestra koncertjein, amelyeket a Duna–Száva régióban szerveztünk meg. Március 10-én Ulmban lép fel ez az együttes – mondta Dujin.

Városaink gyümölcsöző együttműködésének részeként ma 18 órakor a Péterváradi várban lévő múzeumban megnyílik az UNTER ANDEREN – Mások között című, hatvan portréhoz kötődő 60 mesét bemutató, a Duna-menti svábokról szóló kiállítás. A környező országokban manapság 164 ezer német él, a fotók az ő életüket mutatják be, a megnyitón ott lesz Günter Czisch polgármester is.