2024. április 20., szombat

Találka Fizi Karcsi szellemében

Az idén ismét Zentán rendezték meg a Kovács Sztrikó Zoltán Fizika-kémia Diákversenyt, ezúttal a Stevan Sremac Általános Iskola Emlékiskola fogadta a kis kémikusokat és fizikusokat, méghozzá vasárnap délelőtt. A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és a GENIUS Tehetséggondozó Mozgalom szervezésében megrendezett megmérettetésen 40 diák bizonyíthatta tudását az adott tantárgyakból.

Az idén 18. alkalommal megrendezett verseny megnyitóján Nagy Abonyi Pál igazgatóhelyettes, Raffai Valéria, a rendezvény helybeli szervezője és Muhi Béla, a GENIUS tehetséggondozó mozgalom elnöke, főszervező köszöntötte az egybegyűlteket. Muhi beszédében többek között hangsúlyozta, hogy mivel az iskolákban nem mindig adódik alkalom a fizika és a kémia gyakorlati részét is bemutatni, ezért a verseny egyre népszerűbb a tanulók körében, ez a verseny pedig lehetőséget nyújt arra, hogy a felkészítő tanárok, a mentorok segítségével kísérleteket készítsenek elő erre a megmérettetésre.

Horváth Zsolt felvétele

Horváth Zsolt felvétele

A pedagógusok ezáltal a tehetségnevelést is serkentik, a gyerekek számára pedig bemutatkozási lehetőséget is biztosítanak. A verseny elsődleges célkitűzése egyébként az, hogy a diákok számára bemutassák, hogy térségünkben is van olyan színvonalas oktatás, amely megfelelő képzést tud biztosítani számukra és a szervezők azt is el szeretnék érni, hogy minél többen itthon tanuljanak tovább és olyan egyetemet, illetve szakmát válasszanak, amellyel a jövőjüket a szülőföldön alapozhassák meg, s itt érvényesüljenek. A kis kémikusok a verseny keretében többek között környezetbarát mosószereket állítottak elő, szappant főztek, de igazán látványos a lángnak különböző vegyületekkel történő színezése is.

A fizika kategóriában a hatodikos, hetedikes és a nyolcadikos diákok többek között az inga lengésidejét, a fényenergiát, a fénytörést, a fény terjedését, a felhajtóerőt, a mágneses mezőt és elektromos mezőt stb. vizsgálták a kisérleteken keresztül, s egy diák az interdiszciplináris témakör részeként napjaink ragacsos, csúszós, színes gittőrületével, a slime-vel kísérletezett. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megvalósított rendezvény egyúttal a fizika és kémia szakos tanárok hagyományos szakmai találkozója is volt egyben, amelyen a korszerű módszertani megoldásokat, a laboratóriumi gyakorlatok kivitelezését, a szemléltető oktatás témaköreit, a tankönyveket és tanterveket vitatták meg a jelenlévő pedagógusok.

A vetélkedő névadója, Kovács Sztrikó Zoltán fizikus, pedagógus, író, grafikus 1912. április 19-én Kisbajmokon született és 1985. február 13-án hunyt el Újvidéken. Tanyasi tanítóházaspár ötödik gyerekeként látta meg a napvilágot, Szabadkán járt gimnáziumba, majd Belgrádban szerzett fizikatanári képesítést. 1959-ben jelent meg tudomány-népszerűsítő mesekönyve, a Fizi Karcsi kalandjai, amelyet 1983-ban újra kiadtak, az eredetileg 1961-ben megjelent A lábfülesek bolygóján és Csodálatos bukfencia című tudományos-fantasztikus mesekönyveivel együtt. 1956-ben Üstökös címmel Nikola Tesla regényes életrajzát is megírta.