2024. április 20., szombat

Hűvösen reagált Németország Trump felhívására

Hűvösen reagált Németország Donald Trump amerikai elnök azon felszólítására, hogy az Egyesült Államok európai szövetségesei "fogadják vissza" és állítsák bíróság elé az Iszlám Állam nevű terrorszervezet Szíriában elfogott több mint nyolcszáz külföldi harcosát.

A német belügyminisztérium szóvivője vasárnap leszögezte, hogy elvileg minden német állampolgárnak jogában áll hazatérni, így azoknak is, akiket azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Államért harcoltak. Ennek azonban előfeltétele, hogy a gyanúsítottak konzuli segítséghez jussanak.Irak érdeklődést mutatott az iránt, hogy a Németországból származó és az Iszlám Államhoz csatlakozó egyes harcosokat bíróság elé állítsák. "Szíriában azonban a német kormány nem tudja ellátni jogi és konzuli feladatait a bebörtönzött német állampolgárokat illetően, tekintettel az országban dúló fegyveres konfliktusra" - mondta a szóvivő.
A német hatóságok adatai szerint 2013 óta több mint ezer ember utazott Németországból a szíriai és az iraki háborús övezetekbe, nagyjából egyharmaduk már visszatért Németországba. Trump elnök szombaton a Twitteren szólította fel Nagy-Britanniát, Franciaországot, Németországot és más európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza a Szíriában elfogott külföldi fegyvereseket. Az amerikai elnök úgy fogalmazott, hogy a dzsihadisták "kalifátusa" a pusztulás szélén áll. "Nincs jó alternatíva, mert egyébként arra kényszerülünk, hogy szabadon engedjük őket..." - tette hozzá. Az Egyesült Államok nem szívesen nézné végig, ahogy az iszlamisták visszaszivárognak Európába, mert a várakozások szerint oda akarnak majd menni - fogalmazott Trump. A német belügyi szóvivő nyilatkozata azt jelzi, nem valószínű, hogy a berlini kormány teljesíti Trump követelését.