A társadalmi felelősségtudat ösvénye

Többet hallani a jótékonyságról ma, mint korábban, az információk azonban mégsem teljesek

v-ár

2019. február 12., 21:04

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A média a legtöbbször csak a jótékonysági gyűjtések kezdetéről tájékoztatja a nyilvánosságot, arról már ritkábban számol be, hogy sikerült-e megvalósítani az elképzelést, mennyi pénz gyűlt össze, mire fordították pontosan – hiányzik tehát a tudósításoknak az a része, amely az eredményességét tárná fel egy-egy kezdeményezésnek. Ugyanígy sokkal nagyobb teret kap a sajtóban az, ha az adományozás kapcsán felmerül a visszaélés gyanúja, ezzel megtelnek a címlapok és a híradások, arról viszont már csak kevesen számolnak be, hogy megalapozottnak bizonyult-e végül a gyanú vagy nem, s ha igen, megbüntették-e az elkövetőket vagy sem. Mindezek olyan problémának számítanak, amelyek nehezítik az adományozással, jótékony munkával foglalkozók mindennapjait, számukra fontos lenne, ha a közvélemény pontos információkat kapna arról, hova mennyi pénz került, mikor milyen visszaéléseket követtek el, felgöngyölítették-e az eseteket, hangzott el ma azon az újvidéki tanácskozáson, melyen a Jótékonysági Koalíció szervezet, a Nyom Alapítvány, a Catalyst Balkans kutatóintézet és az Ana és Vlade Divac Alapítvány képviselői beszéltek a filantrópia szerbiai helyzetéről, a témával kapcsolatban felmerülő kérdésekről. Azt is bejelentették, hogy az idén március 23-án is kihirdetik a VIRTUS filantrópiai díj nyerteseit, olyan vállalatok és egyének részesülnek majd e kitüntetésben, amelyek és akik 2018 folyamán jelentős tevékenységet folytattak a jótékonykodás területén, társadalmi szempontból felelősségteljes, közösséget segítő munkát tudhatnak maguk mögött.

Tamara Vlaškalin, az Ana és Vlade Divac Alapítvány képviselője elmondta, a filantrópia, az adománygyűjtés általában nem kerül a hírlapok, magazinok, portálok címoldalára, s teljesen egyértelmű, hogy nem ezek a hírek hozzák a legnagyobb olvasottságot és példányszámot, mégis, társadalmunknak nagy szüksége lenne arra, hogy nagyobb teret szerezzenek maguknak az ilyen információk is. Kiemelte a diaszpóra jelentőségét: azok, akik már külföldön élnek, a leglelkesebb adományozók közé tartoznak. Javul a helyzet, ami a filantrópia médiában való jelenlétét illeti, állapította meg Marija Mitrović, a Nyom Alapítvány vezetője, aki arra emlékeztetett, hogy évekkel ezelőtt még a nagyobb kezdeményezésekről se igen lehetett hallani. A különböző alapítványok megjelenése hozzájárult ahhoz, hogy előtérbe kerüljön a segítőkészség fontossága, ezáltal pedig nőtt az adakozás népszerűsége is.

Sonja Konakov Svirčev, a több VIRTUS-díjjal is kitüntetett Erste Bank társadalmi felelősségű üzletelési szakértője szerint egy vállalat nem engedheti meg magának, hogy reklámozza, ha adományoz valamit, mert az visszatetszést kelt. Nem a népszerűségért és a reklámért kell adni, hanem azért, hogy valóban segítsünk, állapította meg. Mivel azonban a legtöbb vállalat, az igazi adományozók, valóban nem engedik meg maguknak, hogy reklámmá változtassák a jótékonyságot, a polgárok nem is tudnak róla, hogy mennyit adtak. Miloš Janković, a Catalyst Balkans szakértője hívta fel a figyelmet arra, hogy a polgárok szerint a cégek állnak az adakozás jelentősége szempontjából az utolsó helyen, miközben a valóság az, hogy a korporációk költik a legtöbb pénzt erre a célra, s messze mögöttük vannak a legnépszerűbbnek számító közéleti személyiségek – sportolók, énekesek, színészek.

Sokszor azonban nem a pénz jelent mindent: a cégek káderük képzésével, a foglalkoztatottak adományuk egy részének jótékony célokra fordításával, a tudás erre való irányításával is nagyban hozzájárulnak a sikerhez.
Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége